De Vietnamezen verschenen vorige maand voor de rechtbank in Brugge voor hun betrokkenheid bij het drama in Essex.
Volledig scherm
De Vietnamezen verschenen vorige maand voor de rechtbank in Brugge voor hun betrokkenheid bij het drama in Essex. © Mathias Mariën

Nog twee jonge Vietnamezen krijgen tot 4 jaar cel na dood van 39 landgenoten in koelcontainer uit Zeebrugge

Zeebrugge/AnderlechtEen 21-jarige en 25-jarige Vietnamees hebben in de Brugse rechtbank celstraffen van 3 en 4 jaar gekregen voor hun betrokkenheid bij de mensensmokkelbende die verantwoordelijk was voor de dood van 39 van hun landgenoten. Die zaten vast in een vanuit Zeebrugge verscheepte koelcontainer. De leider van die bende kreeg eerder al 15 jaar cel, maar ging intussen in beroep.

 1. Verdediging Vietnamese beklaagden gaat voorlopig vol voor vrijspraak op proces rond koelcontainer Essex: “Mensen helpen zit gewoon in hun cultuur”
  PREMIUM
  Zeebrugge/Anderlecht

  Verdedi­ging Vietnamese beklaagden gaat voorlopig vol voor vrijspraak op proces rond koelcontai­ner Essex: “Mensen helpen zit gewoon in hun cultuur”

  Op het proces tegen de bende die verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van 39 Vietnamezen in een vanuit Zeebrugge verscheepte koelcontainer in het Britse Essex, vragen voorlopig alle advocaten van de verdediging de vrijspraak voor mensensmokkel. Meermaals werd door hen verwezen naar de Vietnamese origine van de meeste beklaagden. “Hulp verlenen is eigen aan die mensen.”
 2. “Mevrouw de procureur, u viseert ons”: verontwaardiging over vervolging taxichauffeurs op proces koelcontainer Essex
  PREMIUM
  Zeebrugge/Anderlecht

  “Mevrouw de procureur, u viseert ons”: verontwaar­di­ging over vervolging taxichauf­feurs op proces koelcontai­ner Essex

  Tien Brusselse taxichauffeurs worden door het federaal parket mee vervolgd voor hun vermeende betrokkenheid bij het drama met 39 dode Vietnamezen die in een vanuit Zeebrugge verscheepte koelcontainer zaten. Procureur Ann Lukowiak vorderde tot liefst 8 jaar cel voor de mannen die slachtoffers vanuit safehouses in Anderlecht naar mensensmokkelplaatsen zouden gevoerd hebben. “Waarom worden enkel taxichauffeurs en geen buschauffeurs of treinconducteurs vervolgd?”, vroeg de verdediging.
 3. 15 jaar cel voor leider van Belgische mensensmokkelbende achter 39 Vietnamese doden in koelcontainer: “Slachtoffers werden kippen of goederen genoemd”
  PREMIUM
  Zeebrugge/Anderlecht

  15 jaar cel voor leider van Belgische mensensmok­kel­ben­de achter 39 Vietnamese doden in koelcontai­ner: “Slachtof­fers werden kippen of goederen genoemd”

  “De slachtoffers lieten het leven in ronduit mensonterende en verschrikkelijke omstandigheden.” De Brugse rechtbank tilde bijzonder zwaar aan het drama met 39 Vietnamezen die twee jaar geleden stikten in een koelcontainer in het Britse Essex. De leider van de Belgische tak achter de mensensmokkel kreeg de maximumstraf van 15 jaar cel. Hij is verantwoordelijk voor de smokkel van minstens 115 transmigranten. Vijf beklaagden, waaronder vier taxichauffeurs, gaan vrijuit.
 1. “Koppel stierf in elkaars armen, bebloede handafdruk als stille getuige”: schrijnende verhalen bij aanvang proces rond dodelijke koelcontainer Essex waarin 39 Vietnamezen stierven
  PREMIUM
  Zeebrugge/Anderlecht

  “Koppel stierf in elkaars armen, bebloede handafdruk als stille getuige”: schrijnen­de verhalen bij aanvang proces rond dodelijke koelcontai­ner Essex waarin 39 Vietname­zen stierven

  Gestikt in een koeltransport van maximaal 30 vierkante meter waarin de temperatuur na 12 uur transport intussen was opgelopen tot meer dan 38 graden. De 39 Vietnamezen die twee jaar geleden het leven lieten in een vanuit Zeebrugge verscheepte container hebben een ware doodsstrijd ondergaan, zo bleek woensdag meteen op het proces rond het drama. Het federaal parket vorderde een zware straf voor de vermeende leider Vo Van Hong (45). “Dit zijn degoutante feiten”, sneerde procureur Ann Lukowiak.
 2. “Ik krijg geen adem, ik kan niet meer voor jullie zorgen”: tragische rechtszaak rond dood van 39 Vietnamezen in Zeebrugse container gaat morgen van start
  PREMIUM
  Zeebrugge

  “Ik krijg geen adem, ik kan niet meer voor jullie zorgen”: tragische rechtszaak rond dood van 39 Vietname­zen in Zeebrugse container gaat morgen van start

  Zoals zovelen waren ze op zoek naar een betere toekomst in Groot-Brittannië, maar uiteindelijk vonden ze een tragische dood. Meer dan twee jaar geleden vertrok uit Zeebrugge een koelcontainer met aan boord 39 Vietnamese migranten. Geluidsopnames, gemaakt door de slachtoffers, legden hun laatste momenten vast. Een reconstructie van een aangekondigde tragedie, waarover vanaf woensdag twee dagen lang gepleit wordt in de Brugse rechtbank.