Ngo S. bij z'n arrestatie door speurders van het Britse National Crime Agency.
Volledig scherm
Ngo S. bij z'n arrestatie door speurders van het Britse National Crime Agency. © NCA

Nog twee extra Vietnamezen achter tralies in zaak rond 39 doden in koelcontainer

Zeebrugge/AnderlechtIn de zaak rond de 39 Vietnamezen die 2 jaar geleden stikten in een vanuit Zeebrugge verscheepte koelcontainer, zitten nog twee extra verdachten in een Belgische cel. Het gaat om twee vermeende luitenanten van leider Vo Van Hong (45). Die kreeg woensdag nog 15 jaar cel.

 1. Verdediging Vietnamese beklaagden gaat voorlopig vol voor vrijspraak op proces rond koelcontainer Essex: “Mensen helpen zit gewoon in hun cultuur”
  PREMIUM
  Zeebrugge/Anderlecht

  Verdedi­ging Vietnamese beklaagden gaat voorlopig vol voor vrijspraak op proces rond koelcontai­ner Essex: “Mensen helpen zit gewoon in hun cultuur”

  Op het proces tegen de bende die verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van 39 Vietnamezen in een vanuit Zeebrugge verscheepte koelcontainer in het Britse Essex, vragen voorlopig alle advocaten van de verdediging de vrijspraak voor mensensmokkel. Meermaals werd door hen verwezen naar de Vietnamese origine van de meeste beklaagden. “Hulp verlenen is eigen aan die mensen.”
 2. “Koppel stierf in elkaars armen, bebloede handafdruk als stille getuige”: schrijnende verhalen bij aanvang proces rond dodelijke koelcontainer Essex waarin 39 Vietnamezen stierven
  PREMIUM
  Zeebrugge/Anderlecht

  “Koppel stierf in elkaars armen, bebloede handafdruk als stille getuige”: schrijnen­de verhalen bij aanvang proces rond dodelijke koelcontai­ner Essex waarin 39 Vietname­zen stierven

  Gestikt in een koeltransport van maximaal 30 vierkante meter waarin de temperatuur na 12 uur transport intussen was opgelopen tot meer dan 38 graden. De 39 Vietnamezen die twee jaar geleden het leven lieten in een vanuit Zeebrugge verscheepte container hebben een ware doodsstrijd ondergaan, zo bleek woensdag meteen op het proces rond het drama. Het federaal parket vorderde een zware straf voor de vermeende leider Vo Van Hong (45). “Dit zijn degoutante feiten”, sneerde procureur Ann Lukowiak.
 3. “Ik krijg geen adem, ik kan niet meer voor jullie zorgen”: tragische rechtszaak rond dood van 39 Vietnamezen in Zeebrugse container gaat morgen van start
  PREMIUM
  Zeebrugge

  “Ik krijg geen adem, ik kan niet meer voor jullie zorgen”: tragische rechtszaak rond dood van 39 Vietname­zen in Zeebrugse container gaat morgen van start

  Zoals zovelen waren ze op zoek naar een betere toekomst in Groot-Brittannië, maar uiteindelijk vonden ze een tragische dood. Meer dan twee jaar geleden vertrok uit Zeebrugge een koelcontainer met aan boord 39 Vietnamese migranten. Geluidsopnames, gemaakt door de slachtoffers, legden hun laatste momenten vast. Een reconstructie van een aangekondigde tragedie, waarover vanaf woensdag twee dagen lang gepleit wordt in de Brugse rechtbank.
 4. 15 jaar cel voor leider van Belgische mensensmokkelbende achter 39 Vietnamese doden in koelcontainer: “Slachtoffers werden kippen of goederen genoemd”
  PREMIUM
  Zeebrugge/Anderlecht

  15 jaar cel voor leider van Belgische mensensmok­kel­ben­de achter 39 Vietnamese doden in koelcontai­ner: “Slachtof­fers werden kippen of goederen genoemd”

  “De slachtoffers lieten het leven in ronduit mensonterende en verschrikkelijke omstandigheden.” De Brugse rechtbank tilde bijzonder zwaar aan het drama met 39 Vietnamezen die twee jaar geleden stikten in een koelcontainer in het Britse Essex. De leider van de Belgische tak achter de mensensmokkel kreeg de maximumstraf van 15 jaar cel. Hij is verantwoordelijk voor de smokkel van minstens 115 transmigranten. Vijf beklaagden, waaronder vier taxichauffeurs, gaan vrijuit.