Albert Billiet is al ruim twintig jaar vrederechter van het vierde kanton in Brugge.
Volledig scherm
PREMIUM
Albert Billiet is al ruim twintig jaar vrederechter van het vierde kanton in Brugge. © Benny Proot

INTERVIEW. Albert Billiet (64) duikt op in het nieuwe VTM-programma ‘Vrederechters’: “De Bruggeling is aan het verarmen en verzuren”

BruggeNog een tweetal jaar en dan gaat de Brugse vrederechter Albert Billiet (64) met pensioen. Van uitbollen is echter nog geen sprake. Sinds woensdag duikt de magistraat op in het nieuwe VTM-programma ‘Vrederechters’. Om zijn job onder de aandacht te brengen, maar vooral ook om aan de alarmbel te trekken. Nog maar eens. “Het gaat niet goed met de Bruggeling en met justitie”, waarschuwt Billiet. Een gesprek met een gedreven magistraat over zijn ontmoetingen met de Lappersforters, de schoonheid van zijn job en de uitdagingen van de toekomst.

 1. Katrien Demeestere (40) te zien in ‘Vrederechters’ op VTM: “Mensen praten niet meer met buren. Ze ergeren zich in stilte tot het escaleert”
  PREMIUM
  Tielt/Roeselare

  Katrien Demeestere (40) te zien in ‘Vrederech­ters’ op VTM: “Mensen praten niet meer met buren. Ze ergeren zich in stilte tot het escaleert”

  Vanaf woensdag 30 maart werpt een nieuw VTM-programma een blik achter de schermen van het vredegerecht. Eén van acht mensen die gevolgd worden in ‘Vrederechters’ is de Roeselaarse Katrien Demeestere. Ze lost onder meer burenruzies op in Tielt en daarbij gaat ze vaak ter plaatse. “Het is een plattelandskanton, dus kom ik vaak bij landbouwers. Ik heb altijd bottines mee.”
 2. Limburgse vrederechter Beatrijs Mevesen toont trots haar stiel in VTM-programma: “Soms denk ik: klop eens bij elkaar aan alvorens elkaar voor de rechtbank te dagen”
  PREMIUM
  Pelt

  Limburgse vrederech­ter Beatrijs Mevesen toont trots haar stiel in VTM-programma: “Soms denk ik: klop eens bij elkaar aan alvorens elkaar voor de rechtbank te dagen”

  Vanaf deze woensdag kan je in het nieuwe VTM-programma ‘Vrederechters’ de Limburgse Beatrijs Mevesen (59) aan het werk zien. Mevesen is vrederechter in Pelt en neemt de kijker mee in haar dagelijkse leven. “Mensen denken vaak dat wij in een ivoren toren zitten, maar dat is in deze job juist onmogelijk”, vertelt ze in een open gesprek over de job die ze al meer dan 20 jaar beoefent.
 1. ASSISEN. 20 jaar gevorderd voor Sacha Brunessaux (23): “Hij wilde meedoen met de grote jongens en moet daar de gevolgen van dragen”
  PREMIUM

  ASSISEN. 20 jaar gevorderd voor Sacha Brunessaux (23): “Hij wilde meedoen met de grote jongens en moet daar de gevolgen van dragen”

  De procureur-generaal maakt zich zorgen om de persoonlijkheid en de illegale praktijken van Sacha Brunessaux (23). “Je mag hem niet aanraken of hij gaat in de aanval”, stelde Roeland Vasseur, die 20 jaar vorderde voor de Roeselarenaar. Dat was tot groot ongenoegen van de verdediging. “Dat is even lang als de periode vanaf Sacha’s geboorte tot aan de feiten”, foeterde Johan Platteau. Die laatste had op het einde nog emotionele, hoopvolle woorden klaar voor Sacha zelf.
  Brugge
 2. Stijgende rentes en vrijgesteld van roerende voorheffing: alles wat je moet weten over de tak 21-spaarverzekering
  Spaargids.be

  Stijgende rentes en vrijge­steld van roerende voorhef­fing: alles wat je moet weten over de tak 21-spaarverze­ke­ring

  Sinds eind vorig jaar neemt de appetijt voor tak 21-spaarverzekeringen met een gewaarborgde basisrente opnieuw toe, zo meldt de verzekeringsfederatie Assuralia. De stijgende rentevoeten op de financiële markten en een gunstige fiscale behandeling zijn daar niet vreemd aan. Wat houden die spaarverzekeringen precies in? En wat zijn de voor- en nadelen? Spaargids.be licht toe.