Het servies van fijnstof in Brugge
Volledig scherm
Het servies van fijnstof in Brugge © Femke Den Hollander

In Brugge maken ze een servies van...fijnstof: “We verkopen het niet, want mensen zouden het niet smakelijk vinden”

BruggeEen servies op basis van fijnstof uit de lucht in Brugge. Dat is het project waar kunstencentrum De Republiek mee uitpakt. Ook in andere (wereld)steden is zo'n servies al gemaakt, onder meer in Milaan, Amsterdam en Peking. “Je kan het fijnstof hier gewoon van de muren schrapen, door de kleine straatjes van Brugge", zegt Emma Petillion van De Republiek.

 1. Na zeven jaar nadert einde van werken aan nieuwe hoogspanningslijn Stevin: 124 meter hoge kraan helpt laatste hoogspanningsmast verwijderen
  Brugge

  Na zeven jaar nadert einde van werken aan nieuwe hoogspan­nings­lijn Stevin: 124 meter hoge kraan helpt laatste hoogspan­nings­mast verwijde­ren

  Een kraan van 124 meter hoog heeft een hoogspanningsmast langs de Lodewijk Coiseaukaai in Brugge helpen verwijderen. Dit werk vormt het sluitstuk van het Stevin-project, dat zeven jaar duurde en dat windenergie van op zee het land inbrengt. “De kraan tilt de mast boven een bos richting het nabijgelegen recyclagebedrijf”, zegt Pieter Verlaak, woordvoerder van netbeheerder Elia.
 2. Een heerlijk kopje thee in het gezelschap van... kippen, het kan bij Kippen Theetuin: “Maar het zijn geen circusdieren”
  PREMIUM
  Brugge

  Een heerlijk kopje thee in het gezelschap van... kippen, het kan bij Kippen Theetuin: “Maar het zijn geen circusdie­ren”

  In de Vaartstraat in de wijk Sint-Pieters in Brugge is Kippen Theetuin geopend. Dat is een gloednieuwe horecazaak waar je, naast zelf samengestelde thee, liefdevol ontvangen wordt door gastvrouw Liesbeth en haar acht kippen. Ze volgde een opleiding om de dieren zelfs in interactie te laten komen met haar klanten. “Kippen zijn bijzonder intelligent”, zegt ze.
 3. Reetje op zoek naar water, gewassen verschralen onder loden zon: de droogte in West-Vlaanderen in 17 opvallende beelden
  West-Vlaanderen

  Reetje op zoek naar water, gewassen verschra­len onder loden zon: de droogte in West-Vlaanderen in 17 opvallende beelden

  Akkers worden woestijnen, vissen spartelen in opdrogende vijvers, landbouwers zien hun gewassen sterven door een gebrek aan water. De droogte laat zich voelen in West-Vlaanderen, voor landbouw, mens en dier. “Voor het drinkwater is de toestand ernstig, maar niet precair”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Een stand van het water in de kustprovincie. En 17 foto’s, de voorbije week genomen door onze fotografen in West-Vlaanderen.