De duurzame shoppingroute brengt je onder meer naar Moodstore Duka in de Wijngaardstraat.
Volledig scherm
PREMIUM
De duurzame shoppingroute brengt je onder meer naar Moodstore Duka in de Wijngaardstraat. © BHT

Hier koop je biologisch en diervriendelijk: Brugge heeft als eerste Vlaamse centrumstad ‘duurzame shoppingroute’

Als eerste centrumstad in Vlaanderen pakt Brugge uit met een ‘duurzame shoppingroute’. Op de kaart staan 20 modewinkels, 9 lifestylezaken, 13 koffie- en lunchplekjes en 12 voedingswinkels. “We hebben hun aanbod getoetst aan 52 criteria”, zegt de Brugse initiatiefneemster Niki de Schryver.

 1. De eerste loterijen wereldwijd? Daarvoor moest je in Brugge zijn: “Een trekking was toen een volksfeest dat dagen kon duren”
  PREMIUM
  Brugge

  De eerste loterijen wereldwijd? Daarvoor moest je in Brugge zijn: “Een trekking was toen een volksfeest dat dagen kon duren”

  Wist ú dat? Brugge is de wereldwijde bakermat van kansspelen als Lotto of EuroMillions. Notulen in de Brugse jaarrekening van 1441, gevonden in het Stadsarchief, laten er geen twijfel over bestaan. “Het was een geniaal idee, dat uit noodzaak is ontstaan”, zegt Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij, die je meeneemt naar die wondere tijd.
 2. Gent gelast af, Antwerpen twijfelt, maar Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is duidelijk over Wintergloed en kritiek gouverneur: “Afgelasten? Dat zou makkelijkste zijn, maar lost niks op”
  PREMIUM
  Brugge

  Gent gelast af, Antwerpen twijfelt, maar Brugs burgemees­ter Dirk De fauw (CD&V) is duidelijk over Winter­gloed en kritiek gouverneur: “Afgelasten? Dat zou makkelijk­ste zijn, maar lost niks op”

  “Elke bezoeker van de lichtwandeling tijdens Wintergloed controleren op het Covid Safe Ticket? Onmogelijk. Alles afgelasten? Dat doet ik bewust niet." Burgemeester Dirk De fauw blijft bij zijn standpunt dat het verantwoord is het lichtparcours door Brugge te laten doorgaan zónder controle op het CST. Daarmee countert hij de eis van gouverneur Carl Decaluwé. Ook het annuleren van de kerstmarkt, zoals in steeds meer steden en gemeenten, was voor De fauw nooit een optie. Al neemt de stad wel heel wat maatregelen.