Jo Berten over het Brugse dialect, dat momenteel meer dan ooit centraal staat in zijn stad. "Er zitten pareltjes van woorden en gezegden in."
Volledig scherm
PREMIUM
Jo Berten over het Brugse dialect, dat momenteel meer dan ooit centraal staat in zijn stad. "Er zitten pareltjes van woorden en gezegden in." © Benny Proot

“Het Brugs bestaat zelfs in het buitenland”: Jo Berten (77) trekt op dialectwandeling door de stad

BruggeGeen man die in Brugge sappiger kan vertellen over zijn dialect dan Jo Berten (77). De stadsgids neemt tijdens het komende ‘Weekend van het Brugs’ de vele geïnteresseerden mee op dialectwandeling door het centrum. Hij laat al zijn anekdotes met plezier los op zijn volgers. “Ja, ik heb een favoriet Brugs woord”, lacht Jo. 

 1. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
  Gouden Formule 1
  6

  Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

  De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.
 2. Fernand Vanderplancke (84) maakt al 30 jaar de trofee voor de winnaar van De Ronde: “Als Tom Boonen zegt dat hij op de vensterbank staat, maakt me dat trots”
  PREMIUM

  Fernand Vanderplan­c­ke (84) maakt al 30 jaar de trofee voor de winnaar van De Ronde: “Als Tom Boonen zegt dat hij op de venster­bank staat, maakt me dat trots”

  Sinds 1993 krijgen de winnaars - zowel bij de mannen als bij de vrouwen - van de Ronde van Vlaanderen een bronzen beeldje mee naar huis. Elk van die pronkstukken komt van de hand van één man: Bruggeling Fernand Vanderplancke (84). “Geen enkele trofee is dezelfde”, vertelt hij, glimmend van trots wanneer hij praat over zijn band met dé moeder der wielerklassiekers. Wie al wil weten hoe het beeldje van dit jaar eruitziet: er is maar één adres.
  Brugge