Een man, met paraplu met daarop Free Tours, gidst toeristen.
Volledig scherm
Een man, met paraplu met daarop Free Tours, gidst toeristen. © Benny Proot

‘Gidsenoorlog’ uitgevochten op VTM: “Er is niks veranderd”

“Ondanks de verplichte registratie voor gidsen is er niks veranderd. Er zijn nog steeds ‘piraten’ die zonder grondige kennis toeristen rondleiden.” Die vaststelling doet Jo Berten van de erkende Koninklijke Gidsenbond na de Pop-Up Rechtbank op VTM.

7 reacties

 • Frank Poelvoorde

  2 jaar geleden
  Ik betreur het dat er opnieuw in de pers wordt gesproken zonder zich aan de bindende afspraak te behouden. We hebben 3 punten afgesproken om samen aan te werken. NU, het gaat hier nu over de Vrije gidsen (3600) en niet de Free Walking Tours(50). Vanuit de Free Walking Tours hebben we samen met Jo Berten verder gepraat en bekijken we de optie om een extra opleiding te voorzien. We kunnen nu pas naar het nieuwe bestuur om samen het reglement te laten aanpassen, te verbeteren en te verstrengen.
 • Herman Gevaert

  2 jaar geleden
  Free Tours of gratis gidsen is een leugen. Gratis bestaat niet. Je kunt als toerist meelopen maar op het einde komt de rekening! De uitleg is overigens in veel talen zodat je misschien zeven maal hetzelfde hoort. Om hoorndol te worden. Dan liever een officiële gids die één taal gebruikt voor de groep, een vaste prijs aanrekent en géén drinkgeld eist als happy end.
 • Anoniem

  2 jaar geleden
  Sorry, vrije markt moet er zijn. We gaan toch niet terug naar beschermde beroepen, wat tegen de regels van Europa is. Die opleiding wie zegt dat die juist is en 1.000 euro moet kosten. Iemand in de bouw en andere sectoren moeten ook de vele Oost-europese collega's toelaten, waarom de stadsgidsen niet.
 • Andy Borgonjon

  2 jaar geleden
  Als officiële gids in Brugge, er zitten goeie mensen tussen de free walks. Er zitten ook mindere elementen tussen de officiële... Gids is wat ze noemen een “vrij beroep”, dwz dat je er geen diploma voor moet hebben. Een degelijke kwaliteitscontrole met een badge (ref London Walks, Blue Badge) is een vorm van (h)erkenning.
 • Joan Lute

  2 jaar geleden
  Het feit dat deze erkende gidsen zich aan officiële richtlijnen moeten houden en verplicht zijn een dure opleiding te volgen houd volgens mij in dat hun beroep gewaardeerd en beschermde moet worden tegen oneerlijk concurrentie. Huidige situatie is namelijk heel schadelijk voor het imago van Brugge en daarom is de enige oplossing dat de freegides stoppen of aan de zelfde verplichte voorwaarden voldoen die de officiële gidsen vervullen. Als dokter of kok kan je ook niet zonder diploma aan de slag
 1. Kijk hoe nieuwe Optimus Prime-robot automatisch transformeert in truck en terug
  Play

  Kijk hoe nieuwe Optimus Pri­me-ro­bot automa­tisch transfor­meert in truck en terug

 2. 'Dognappers' bellen aan en dringen huis binnen, maar baasje Ryan vecht terug
  Play

  'Dognappers' bellen aan en dringen huis binnen, maar baasje Ryan vecht terug