Het project voor de nieuwe zeesluis blijft de gemoederen verhitten.
Volledig scherm
Het project voor de nieuwe zeesluis blijft de gemoederen verhitten. © Foto Proot

Geviseerde advocaat van buurtbewoners Visartsluis reageert: “Een veldslag verloren, maar daarom de oorlog nog niet”

ZeebruggeVeertien omwonenden van de nieuwe zeesluis in Zeebrugge beraden zich over een klacht bij de Orde van Advocaten tegen de deontologie. Ze voelen zich in de wind gezet, nadat hun klacht bij de Raad van State tegen het project van één miljard door een advocaat niet tijdig werd beantwoord. 

 1. Niet corona, maar weer is spelbreker voor WECANDANCE, het eerste echte festival zonder mondmaskers en afstand: “En toch gaan we voor een topweekend”
  PREMIUM
  Zeebrugge

  Niet corona, maar weer is spelbreker voor WECANDANCE, het eerste echte festival zonder mondmas­kers en afstand: “En toch gaan we voor een topweekend”

  De eerste festivaldag van WECANDANCE, normaal morgen vrijdag op het strand van Zeebrugge, is last minute geannuleerd. Het weer gooit roet in het eten. Het is nochtans een spannend moment voor de Belgische festivalsector, want er komen dit weekend telkens maximaal 2.500 bezoekers per dag dansen en feesten op het officieel goedgekeurde testevent. “We popelen om mensen te laten knuffelen en genieten”, zegt organisator Bart Roman.
 2. REEKS. Levende legendes in Vlaanderen: Hoe een grappenmaker van een roman uit 1867 de identiteit van Damme bepaalt: “Tijl Uilenspiegel doet ons nadenken over onszelf, hij is razend actueel”
  PREMIUM
  Damme

  REEKS. Levende legendes in Vlaanderen: Hoe een grappenma­ker van een roman uit 1867 de identiteit van Damme bepaalt: “Tijl Uilenspie­gel doet ons nadenken over onszelf, hij is razend actueel”

  “Wie Tijl Uilenpiegel zegt, zegt Damme. En wie aan Damme denkt, denkt aan Tijl Uilenspiegel.” Het zijn de woorden van de fiere burgemeester en CD&V-voorzitter Joachim Coens. Ze zijn in het pittoreske stadje vlakbij Brugge maar al te trots op hun literaire held uit de roman van Charles De Coster uit 1867. Maar wist u dat de oorspronkelijke legende een heel ander beeld schetste van de schelm? Het volledige verhaal van Uilenspiegel en het boekendorp. En ga het vooral zelf beleven, daar bij de wereldberoemde Damse Vaart. Meer lezen over levende legendes in Vlaanderen kan in ons dossier.