Faton S. gijzelde dit voorjaar cipier Morgane in de Brugse gevangenis.
Volledig scherm
Faton S. gijzelde dit voorjaar cipier Morgane in de Brugse gevangenis. © Belga/GDR/RV

Geen assisen, wel internering voor gijzelnemer van Brugse cipier? "Z'n familie zegt zelf dat hij niet goed spoort”

BruggeOp het proces rond de gijzeling van een cipier in de Brugse gevangenis is maandag gebleken dat gijzelnemer Faton S. (30) dan toch niet voor het hof van assisen moet verschijnen. Verrassend genoeg stelde zijn advocaat Frank Scheerlinck zich ook vragen bij de toerekeningsvatbaarheid van zijn cliënt. “Die moet onderzocht worden. Z’n familie zegt immers zelf dat hij niet goed spoort.”

 1. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 2. Mededader ‘Bloedwraakmoord’ gijzelt cipier (25) en geeft zich over: jonge vrouw in shock naar ziekenhuis gebracht
  PREMIUM
  Brugge

  Mededader ‘Bloed­wraak­moord’ gijzelt cipier (25) en geeft zich over: jonge vrouw in shock naar ziekenhuis gebracht

  In de gevangenis van Brugge is woensdag een gijzeling goed afgelopen. Een gedetineerde van 29 jaar bedreigde er tijdens de wandeling een cipier met een scherp voorwerp en eiste zijn vrijlating. Na een drietal uur onderhandelen gaf de man - 2,5 jaar terug veroordeeld voor de zogenaamde “Bloedwraakmoord” - zich over. De cipier, een vrouw van 25 jaar, werd in shock weggevoerd met een ziekenwagen. Ze was amper zes maanden in dienst.
 1. Gegijzelde cipier Morgane (23) is 4 maanden later nog steeds niet aan het werk, gijzelnemer mogelijk naar assisen: “Zijn straf maakt niet zozeer uit, als ik maar weer de oude word”
  PREMIUM
  Brugge

  Gegijzelde cipier Morgane (23) is 4 maanden later nog steeds niet aan het werk, gijzelne­mer mogelijk naar assisen: “Zijn straf maakt niet zozeer uit, als ik maar weer de oude word”

  Moet de moordenaar die een cipier gijzelde in de Brugse gevangenis voor het hof van assisen verschijnen? Het antwoord op die vraag krijgen we wellicht van een gerechtsdeskundige. Morgane Verdikt (23) werd dit voorjaar maar liefst drie en een half uur lang met een scherp voorwerp op haar keel gegijzeld door de Kosovaar Faton S. (30). De jonge vrouw is psychologisch nog steeds niet in staat om terug aan het werk te gaan. De correctionele rechtbank dreigt zich zo onbevoegd te moeten verklaren. “Nochtans had ik gehoopt om alles vandaag te kunnen afronden”, zegt Morgane.
 2. “Volg m’n bevelen op. Er komt een helikopter om te ontsnappen”: cipier Morgane (23) bekomt van 3,5 uur durende gijzeling
  PREMIUM
  Brugge

  “Volg m’n bevelen op. Er komt een helikopter om te ontsnappen”: cipier Morgane (23) bekomt van 3,5 uur durende gijzeling

  “Je hebt gewoon pech.” Dat was het antwoord dat de 23-jarige Morgane Verdikt woensdagnamiddag kreeg op de vraag waarom net zij een zelfgemaakt mes op de keel gezet kreeg tijdens de wandeling in de Brugse gevangenis. Faton S. (29), een gedetineerde die 22 jaar uitzit voor moord, gijzelde de cipier uiteindelijk 3,5 uur lang. “Ik ben kalm gebleven en dat heeft me het leven gered", getuigt ze een dag later.