Extra controles aan kust tijdens paasvakantie: politie roept bewoners op om tweedeverblijvers te melden
De politie zal in de paasvakantie extra controleren op mensen die, ondanks het verbod, toch naar de kust zouden trekken. Dat bevestigt gouverneur Carl Decaluwé. Ondertussen roept de politiezone Westkust bewoners op om te verwittigen als je tweedeverblijvers opmerkt aan de kust. Tweedeverblijvers spreken van een ‘kliklijn’, al spreekt de politie dat tegen. “Het is gewoon het nummer van onze dispatching waarop je ook andere zaken kan melden."
Delen per e-mail
Er is mooi weer voorspeld voor dit weekend, maar de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé roept de bevolking opnieuw op om weg te blijven van de kust. Het is verboden om naar de kust te trekken zonder geldige reden. De maatregel blijft ook gelden voor tweedeverblijvers. De hele paasvakantie lang zullen er extra controles zijn op de weg en in de treinstations, en ook aan supermarkten kunnen agenten dit doen, aldus Decaluwé. Hardleerse burgers riskeren een boete van 250 euro.
Desnoods gaan we alle appartementsblokken en campings af om tweedeverblijvers te verbaliseren
“Ik snap echt niet wat sommige mensen niet begrijpen aan de vraag om thuis te blijven. Echte idioten zijn het die de boel verstoren”, is de gouverneur duidelijk. “De komende paasvakantie zullen we er keihard op blijven toezien met strenge controles. Dat zal niet alleen op de toegangswegen zijn. Desnoods gaan we alle appartementsblokken en campings af om tweedeverblijvers te verbaliseren. Er is geen goede uitleg meer om de regels te overtreden.”
Ook wie een wandeling maakt op de dijk of het strand en er niks te zoeken heeft, zal geverbaliseerd worden. De voorbije dagen was het gelukkig wel kalm aan zee.
“Niemand door de mazen van het net”
Ondertussen roept de politie Westkust (Nieuwpoort, Koksijde, De Panne) bewoners op om hen te verwittigen als ze mensen zien die toch in hun tweedeverblijf logeren. Via een telefoonnummer kunnen mensen dat doen. Op hun Facebookpagina wordt die in reacties vermeld. Tweedeverblijvers spreken van een kliklijn, maar volgens de politie is het echt nodig. “We kunnen niet met ons laten sollen, want we merken dat heel wat tweedeverblijvers ook heel inventief zijn", zegt Ine Deburchgraeve, woordvoerster van de politie Westkust. “Ze komen ‘s nachts aan, of komen via de sluipwegen of het openbaar vervoer. Maar uiteindelijk zal niemand door de mazen van het net glippen en lopen ze vroeg of laat tegen de lamp.”
De politie benadrukt dat er van een echte kliklijn geen sprake is. Het gaat simpelweg om het nummer van haar dispatching, 058/53.30.00, waar ook andere zaken op kunnen gemeld worden.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Sparen Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
-
PREMIUM
Brugge Kaassommelier Nick wil met concept Vlaanderen veroveren: “Bij elke kaasplank wat info, zoals Donald Muylle doet met zijn keukens”
De wijnsommelier kennen we allemaal. Je hebt er intussen die alles weten over water, terwijl ook de kennis voor thee een aparte ‘kenner’ verdient. Maar in Brugge heb je nu ook een kaassommelier. Nick Spanhove (35) slaagde er in deze tijden van digitaal winkelen in om van zijn passie zijn beroep te maken. “De kaasfanaat verdient persoonlijke aandacht. Iedere klant ontvangt van mij een persoonlijk spraakbericht via WhatsApp”, verklapt hij. Een reportage vanuit dé kaasprovincie in Vlaanderen. -
PREMIUM
Brugge/Dentergem/Tielt Brugse politierechter snoeihard voor aanwezigen op lockdownfeestjes: “We leven al maanden als paters en nonnen door kluchtigaards als jullie. Je kan in de gevangenis gaan feesten”
-
PREMIUM
Brugge 200 leerlingen Brugse school in quarantaine: “In slechtste geval moeten we De Triangel helemaal sluiten”
De stad Brugge houdt zaterdag nieuw crisisoverleg over de coronabesmettingen in de stedelijke basisschool De Triangel in Sint-Andries. De kleuterafdeling met 116 kinderen is er al zeker tot 1 februari gesloten en ook 80 leerlingen van de basisschool zitten in quarantaine. Zij ondergingen allemaal een coronatest. “We beseffen dat dit voor ouders en kleuters als een donderslag bij heldere hemel komt”, zegt schooldirecteur Marc Arschoot. “In het slechtste geval moeten we de volledige school sluiten." -
Brugge Voormalige zaakvoerders van populaire zomerbar schuldig aan sociale inbreuken, maar rechter legt hen geen straf op
De voormalige zaakvoerders van zomerbar DOK 54 in Brugge zijn veroordeeld voor sociale inbreuken. M.R. (32) en A.S. (47) riskeerden geldboetes van meer dan 300.000 euro, maar de rechter legde hen uiteindelijk geen straf op.
200 reacties
Paulina Buelens
Bram Hens
Carine Vervaecke
Robin Rens
josiane lagache