Jan Haelters met een baleinplaat van een walvis en rechts een stuk plastic dat uit de maag komt van een potvis.
Volledig scherm
Jan Haelters met een baleinplaat van een walvis en rechts een stuk plastic dat uit de maag komt van een potvis. © Foto Benny Proot

"Elke gestrande zeehond redden is geen goed idee"

Elke keer wanneer een dolfijn of walvis aanspoelt aan de Belgische kust, zoals vorige week een witsnuitdolfijn in Koksijde, komt Jan Jaelters (52) in actie. Haelters is wetenschappelijk medewerker van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Oostende (KBIN) en leidt onderzoek op kadavers van zeezoogdieren in goede banen. "Bij Sea Life zullen ze het niet graag horen, maar ik vind niet dat we alle verzwakte zeehonden die aan-spoelen, moeten redden", neemt Haelters geen blad voor de mond.

  1. Geen crisis voor metaalbedrijf Dana Belgium in Brugge: meer dan 9 miljoen euro aan investeringen gepland in 2022
    Brugge

    Geen crisis voor metaalbe­drijf Dana Belgium in Brugge: meer dan 9 miljoen euro aan investerin­gen gepland in 2022

    Metaalbedrijf Dana België op de industriezone Ten Briele in Brugge investeert de komende 18 maanden meer dan 9 miljoen euro in machines en training om productie- en technologische oplossingen te leveren voor het aandrijven van voertuigen en machines over de hele wereld. In Brugge werken 500 mensen, voor wie de toekomst verzekerd is: “Dit is een duidelijke boodschap”, zegt Roswitha Baeuml, manager voor Dana België.