Eindelijk! Na vijftien jaar leegstand is Hof Sebrechts nu echt verkocht
BruggeNa liefst vijftien jaar van leegstand krijgt het Hof Sebrechts in de Beenhouwerstraat in Brugge eindelijk een nieuwe toekomst. Het 18de-eeuwse beschermd monument is via het notarissenplatform Biddit verkocht voor 1,62 miljoen euro aan het bouwbedrijf Istoir. Het wordt wellicht een restauratieproject met nieuwe woningen in de binnenstad.
Na jarenlange publiciteit, vijftien jaar leegstand, tientallen plaatsbezoeken, urenlange voorbereidende gesprekken tussen de diensten en geïnteresseerde kopers en zelfs een mislukte verkoop is nu dus eindelijk een koper opgedoken die zijn interesse hard heeft gemaakt. De stad Brugge wilde graag 1,3 miljoen euro voor het pand, het is uiteindelijk 1,62 miljoen geworden.
Het Hof Sebrechts gaat terug tot de tweede helft van de 18de eeuw. Jozef van Severen, een welgestelde vee- en paardenhandelaar, heeft op dat moment in de Beenhouwerstraat drie huizen opgekocht met een grote tuin. Hij laat die slopen en bouwt er een nieuw prachtig herenhuis. De grote tuin was een restant van de moestuin van het klooster van de Grauwzusters van Sint-Elisabeth dat werd gesloten in 1784. Het herenhuis krijgt zijn naam door het gebruik als woning en kliniek van de gekende professor-dokter J. Sebrechts (1885-1948).
Verenigingen
Voorheen was dit huis de woning van stadsarchivaris Louis Gilliodts-Van Severen. In 1958 kwam het pand met tuin in handen van de Belgische staat om er een aantal diensten te huisvesten. De stad Brugge verwierf het in 1980. Het onroerend goed heeft ook een lange tijd gediend als huisvesting voor diverse verenigingen. Vanaf 2000 waren er intenties om het pand te herbestemmen en te restaureren, maar deze plannen hebben nooit hun volledige uitvoering gekregen. “Het heeft bloed, zweet en tranen gekost om dit gebouw van de hand te doen”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open Vld Plus).
Het beschermd monument moet gerestaureerd worden en de koper zal nog de nodige vergunningen moeten bekomen om het onroerend goed een nieuwe bestemming te geven. Het bedrijf Istoir, de koper, vormt sites en panden met een rijke geschiedenis om tot klassevolle woonprojecten. Daarbij bewaren ze meestal originele elementen en integreren ze in de nieuwe architectuur. Istoir maakt deel uit van Camino, een groep van twaalf bouw- en vastgoedbedrijven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Weduwnaar (76) die voor 25.000 euro werd opgelicht, krijgt geld terug, bende veroordeeld tot 30 maanden cel: “Ik was volledig van de kaart”
Brugge -
Brugse doelman Sven Dhoest (29) stopt noodgedwongen en gooit zich op trainerscarrière bij Club: “Een harde klap, maar ambitieus als trainer”
Geen gedroomde afscheidstournee bij KFC Varsenare voor Sven Dhoest, die per direct moet stoppen met voetballen. Wél keert hij terug bij Club Brugge als keepertrainer, wat de pijn deels verzacht: “Dankzij deze nieuwe uitdaging kan ik alles beter relativeren.” -
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
Volgens de recentste cijfers van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid geen slecht idee. Onze overheid staat immers op de vijfde plaats in de rankschikking van de best betalende sectoren én de sectoren waar de medewerkers het gelukkigst zijn in hun professionele leven. Ambtenaren kampen echter wel met heel wat hardnekkige vooroordelen. Kloppen die? Kara Roggeman van de FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) geeft haar mening over zes hardnekkige clichés die circuleren over werken bij de overheid. -
-
Boekenruilkastje mét luisterboeken in het Sint-Gilliskwartier
Brugge -
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
Voor je denkt aan de plaatsing van een airco of omgekeerde warmtepomp, kijk je best eerst eens naar wat je zelf al kan doen. Met deze negen tips van bouwsite Livios kan je je huis ook koelen: want door de warmte buiten te houden tijdens zonnige dagen, laat je de temperatuur in je woning een aantal graden zakken. -
PREMIUM
Wat moet door toeristen ‘overspoeld’ Brugge nu doen? “Dit krijgen we als een boemerang terug in ons gezicht”
Brugge topt weer in een lijstje van toeristische steden. Maar dit keer niet omwille van zijn schoonheid of historische gebouwen, wél omdat het Venetië van het Noorden bij de meest door toeristen ‘overspoelde’ steden van Europa hoort. Niet voor het eerst worden cruise- en excursietoeristen als oorzaak aangeduid. “Ze willen alleen onze Gouden Driehoek zien, en dat kan je hen op zich niet kwalijk nemen.” Toch denkt Brugge na over maatregelen. “Op deze manier zouden toeristen kunnen bijdragen aan de stadskas.”Brugge -
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur