Eendenkroos op de Damse Vaart zorgt ervoor dat zwemmen niet mogelijk is
Volledig scherm
Eendenkroos op de Damse Vaart zorgt ervoor dat zwemmen niet mogelijk is © Benny Proot

Damme-Brugge, oudste zwemwedstrijd van Europa, afgelast door eendenkroos: “Zwemmen in de Damse Vaart is zo niet verantwoord”

Damme/BruggeDamme-Brugge, de oudste openwaterzwemwedstrijd van Europa, gaat dit weekend niet door. Reden? Eendenkroos op de Damse Vaart. Een fikse domper voor de organiserende Koninklijke Brugse Zwemkring. “We hadden veel tijd en energie gestoken om er een feest van te maken. Behalve het competitiegedeelte waren er ook activiteiten voor recreanten en investeerden we in randanimatie. Frustrerend dat we nu alles moeten annuleren", zegt Wim Van Hecke van de KBZ.

 1. Kookworkshops, autodelen, geveltuinieren en de Low Impact Man sieren affiche van allereerste klimaatfestival KLIMAX in Brugge: “Laat ons tonen wat er allemaal mogelijk is”
  Brugge

  Kookwork­shops, autodelen, geveltui­nie­ren en de Low Impact Man sieren affiche van allereer­ste klimaatfes­ti­val KLIMAX in Brugge: “Laat ons tonen wat er allemaal mogelijk is”

  Van 1 tot en met 15 oktober kan je in Brugge nog een ‘festival’ gaan bezoeken. Het allereerste klimaatfestival KLIMAX vindt dan plaats op verschillende locaties in de stad. U raadt het al: de focus ligt dan volledig op klimaatthema’s zoals autodelen, circulaire economie of samenhuizen. “Dit festival moet ons nog meer bewustmaken. We moeten blijven hameren op maatregelen zodat volgende generaties ook van deze planeet kunnen genieten", zegt Paul Meersman van Grootouders voor het Klimaat.
 2. Dankzij prachtige locatie en vernieuwd concept gaat Kookeet terug naar de essentie: echt culinair genieten van lokale chefs op topniveau
  Brugge

  Dankzij prachtige locatie en vernieuwd concept gaat Kookeet terug naar de essentie: echt culinair genieten van lokale chefs op topniveau

  Net zoals op een muziekfestival werkt Kookeet met een line-up, maar dan van Brugse topchefs. Zij maken hun passie voelbaar en nemen de bezoeker actief mee in hun creativiteit: koken, stoven, stomen, braden, bakken, smoren, grillen … alles gebeurt ter plaatse, in verschillende sferen. Deze tiende editie verrast met een innovatief concept dat terugkeert naar de basis en kwaliteit vooropstelt in alle aspecten. Die vernieuwing zorgde de voorbije dagen - vooral op sociale media - voor heel wat polemiek en dat is jammer. Zouden we als Bruggeling niet beter ontzettend trots zijn dat een topevent als Kookeet plaatsheeft in onze stad?
 1. Tien jaar geleden leverden Stefan (58) en Lut (59) hun Michelinster vrijwillig in, nu sluiten ze ook de deuren van hun Bistrotheek: “Geen minuut met tegenzin gewerkt”
  PREMIUM
  Knokke-Heist

  Tien jaar geleden leverden Stefan (58) en Lut (59) hun Michelin­ster vrijwillig in, nu sluiten ze ook de deuren van hun Bistro­theek: “Geen minuut met tegenzin gewerkt”

  Voormalige sterrenchef Stefan Billiau (58) en zijn vrouw Lut Maenhout (59) sluiten eind deze week de deuren van Bistrotheek Billiau in de Dumortierlaan in Knokke-Heist. Tot 2013 baatten ze sterrenzaak De Oosthoek uit, waarna rugproblemen de gastvrouw bijna noodgedwongen deden stoppen. Uiteindelijk startten ze met een nieuwe, kleinschaligere zaak waar een Michelinster geen ambitie meer was. “De tranen bij de vaste klanten bewijzen dat we doorheen de jaren iets neergezet hebben”, zegt Lut, die alle vertrouwen heeft in de nieuwe uitbaters Pascal Jekel en Phusita Boonson.
 2. WK VOETBAL. Nog twee maanden tot Qatar, maar ligt Brugge (al) wakker van de Rode Duivels? “Voor een WK-dorp is er eigenlijk geen plaats”
  PREMIUM
  Brugge

  WK VOETBAL. Nog twee maanden tot Qatar, maar ligt Brugge (al) wakker van de Rode Duivels? “Voor een WK-dorp is er eigenlijk geen plaats”

  Als over twee maanden - op 20 november - de WK-voetbalgekte losbarst, zal die beleving toch een stuk minder zijn dan gewoonlijk in Brugge. Dat blijkt uit de grote rondvraag van Het Laatste Nieuws. “Kerst- en voetbalsfeer zijn misschien moeilijk met elkaar te rijmen”, klinkt het. Van een WK-dorp op 't Zand is straks geen sprake en ook indoorlocaties zoals het BMCC of het Concertgebouw lijken niet meteen in aanmerking te komen. Bij de horeca loopt wel een... grote pronostiek.