Brouwer Stéphane Kolijn en echtgenote Mirela, toen hun beer nog Brugse Beer heette
Volledig scherm
PREMIUM
Brouwer Stéphane Kolijn en echtgenote Mirela, toen hun beer nog Brugse Beer heette © Benny Proot

Brugse bieroorlog kent opvallende ontknoping. Brouwer mag ‘Beer van Brugge’ verkopen ... maar niet in Brugge: “En toch voelt dit als een overwinning”

BruggeDe Brugse bieroorlog kent z’n ontknoping. De rechter in Gent besliste dat brouwer Stéphane Kolijn zijn biermerken ‘Brugse Beer’ en ‘Beer van Brugge’ mag blijven verkopen. Al is er wel één opvallende voorwaarde: hij mag dat niet in Brugge doen. Klinkt absurd, maar voor Stéphane voelt het als een overwinning. Hij moet de komende dagen wel verplicht alle flesjes uit de Brugse supermarkten, drankencentrales en cafés halen. “Ondertussen bedachten we al een oplossing om het bier ook in eigen streek perfect legaal te kunnen verkopen”, zegt de brouwer. 

  1. REPORTAGE. D-day voor Ventilus, maar is wonen onder hoogspanning zo gevaarlijk? “Schrik heb ik niet, maar ik slaap wel al 15 jaar in een andere slaapkamer achteraan het huis”
    PREMIUM
    West-Vlaanderen

    REPORTAGE. D-day voor Ventilus, maar is wonen onder hoogspan­ning zo gevaarlijk? “Schrik heb ik niet, maar ik slaap wel al 15 jaar in een andere slaapkamer achteraan het huis”

    “In de jaren 70 was het anders. Toen hadden wij er niets aan te zeggen en stonden ze hier plots.” Vandaag protesteert een hele provincie. Net voor minister Zuhal Demir (N-VA) haar definitieve tracé voor hoogspanningslijn Ventilus bekend maakt, trokken wij door West-Vlaanderen. Van het gezin Versyck in Zuienkerke, dat al vijf generaties onder ‘de kabels’ woont en waar oma recent nog 90 kaarsjes mocht uitblazen. Tot Caroline in Avelgem, die overweegt te verhuizen, omdat haar honden epilepsieaanvallen krijgen. Een trip van noord naar zuid, langs gezinnen die nu al onder hoogspanning leven.
    Brugge
  2. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
    Livios

    Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

    Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.