Brugge introduceert twee schoolstraten
Bij de start van volgend schooljaar introduceert de stad Brugge twee schoolstraten aan basisschool De Triangel in Sint-Andries en Olva Sint-Katarina in Assebroek. Auto's zullen bij de start en op het einde van de schooldag telkens een halfuur niet kunnen doorrijden nabij de school. Het is een van de eerste zichtbare realisaties na het dodelijk ongeval met de jonge fietser Yamen, in februari.
Delen per e-mail
Het dodelijke ongeval aan de schoolpoort van Sint-Lodewijks, eind februari in Sint-Andries, ligt nog vers in het geheugen. Daarbij verloor de jonge Yamen het leven, nadat hij werd aangereden door een vrachtwagen. Sinds het voorval is de stad Brugge met een 10-puntenplan bezig om de schoolomgevingen veiliger te maken. We lijsten ze nog even op en kijken hoever het staat met de planning.
"We introduceren vanaf september twee schoolstraten op plaatsen waar dat mogelijk is", zegt schepen van Preventie Pablo Annys (sp.a). "Motorvoertuigen mogen tijdens de spitsuren, tussen 8.15 en 8.45 uur en tussen 15.45 en 16.15 uur, de straat niet in. We zullen daarvoor hekken plaatsen. Zo kunnen kinderen de school veilig bereiken of verlaten. We starten het experiment in de Diksmuidse Heirweg, ter hoogte van basisschool De Triangel en in de Hortensiastraat, ter hoogte van Olva Sint-Katarina. Na een semester, dus tegen de kerstvakantie, willen we dat experiment evalueren."
In basisschool De Triangel juichen ze de maatregel toe. "Het principe van de schoolstraat is hier goed toe te passen", zegt directeur Eddy Boutens. "Zowat de helft van de 350 leerlingen komt met de fiets naar school. De Diksmuidse Heirweg is een echte fietscorridor, maar ook een sluipweg, waarlangs het erg gevaarlijk kan zijn. Er zijn in het verleden al lichte aanrijdingen geweest. Daarom is elke maatregel hier welkom. Er zijn een paar buurtbewoners die wel hun huizen kunnen verlaten als de schoolstraat van kracht is, maar hun huis even niet kunnen bereiken. Dat zullen we goed doornemen met hen, maar ik veronderstel dat dit geen probleem zal vormen."
Brugge wil ook meer fietsstraten. Dat zijn straten waar fietsers niet ingehaald mogen worden door auto's. Nu geldt dat principe al in de Veld- en Werfstraat. Straks komt daar de Filips de Goedelaan bij. Ook in de Zandstraat, Sint-Lenardstraat en een deel van de Leopold de Bruynestraat en Sint-Katarinastraat wordt de fietsstraat overwogen.
Ook nieuw wordt de verkeerseducatieve route. Het gaat om een parcours in Assebroek, waar kinderen veilig op straat kunnen leren fietsen. Het traject verbindt alle scholen in Assebroek en start aan Daverlo. Ook hier wordt tegen september de signalisatie aangebracht. Elk jaar moet er zo'n route bijkomen in de Brugse deelgemeenten.
Nu al wil ook de politie strenger gaan controleren. Er volgen méér controles aan de zones-30. Elke dag worden er minstens twee controles uitgevoerd op het Brugse grondgebied. Verder gaat de politie zich ook opstellen aan de schoolpoorten om te kijken of automobilisten zich
houden aan de bevelen van de gemachtigd opzichters. Is dat niet het geval, dan riskeren die bestuurders een boete.
Verder moeten 12 scholen werk maken van een nieuw schoolvervoerplan, waarin alle verkeersstromen van en naar de school in kaart worden gebracht.
Het is de bedoeling dat twintig scholen de zone 30 beter aanduiden.
Er komen nieuwe slemlagen of extra verkeersborden aan scholen om oversteekplaatsen beter aan te duiden.
De tonnagebeperking voor zwaar vervoer aan scholen wordt opnieuw beter aangeduid. Op sommige plaatsen zijn die afspraken wat verwaterd.
Het stadsbestuur laat stickers plakken op haar eigen vrachtwagens, waarop gewaarschuwd wordt voor de dode hoek.
Volgend schooljaar start een campagne om ouders en kinderen te wijzen op een aantal do's-and-don'ts aan de schoolpoort.
Tot slot worden gemachtigd opzichters voortaan opgeleid aan de schoolpoort zelf.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brugge
De fauw: “Waarom heeft Cercle zo negatief gereageerd in het stadiondossier?”
Het Brugse stadiondossier blijft de gemoederen beroeren, eveneens op de gemeenteraad. Ook nu de Raad van State groen licht geeft voor de Blankenbergse Steenweg als bijkomende locatie voor een voetbalstadion, blijven de meningen verdeeld. “Wij weten niet waarom de voorzitter van Cercle zo negatief heeft gereageerd", zegt burgemeester Dirk De fauw. -
Brugge/Oostende
Dievegges stelen voor 4.000 euro aan kledij, telkens in filialen van Zara: parket vraagt 1 jaar cel
Twee dievegges riskeren in de Brugse rechtbank 1 jaar cel voor drie diefstallen in filialen van kledingketen Zara. Ze maakten daarbij liefst 4.000 euro aan kledij buit. -
Apple Watch Series 7 krijgt functie om bloedsuikerwaarden te meten
-
-
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt. -
Brugge/Torhout
Aanvaller van Brugse burgemeester wil dat nieuwe expert zijn geestestoestand onderzoekt
De verdediging van Bart G. (35) uit Torhout, die de Brugse burgemeester Dirk De fauw met een mes verwondde, wil dat een nieuwe expert de geestestoestand van de man onderzoekt. Dat bleek dinsdagmorgen na de zitting in de Brugse raadkamer, waar het Openbaar Ministerie aanstuurde op een internering. Een definitieve beslissing viel er bijgevolg nog niet. -
Knokke-Heist
Kusttram belandt naast spoor in Zeebrugge door defect aan wissel
In Zeebrugge is maandagmiddag ter hoogte van de Vandammesluis een kusttram ontspoord. Op dat moment zaten zo’n 20 reizigers op het rijtuig. -
PREMIUMOostende
Drugsbende zet handel op vanuit Oostends café en wil cocaïne verstoppen tussen limoenen: tot 5 jaar cel
Twaalf leden van een drugsbende hebben in de Brugse rechtbank celstraffen tot 5 jaar gekregen. De Albanees E.A. stond volgens de rechtbank aan het hoofd van de organisatie en kreeg dan ook de zwaarste straf. Hij werkte samen met z'n kompanen vanuit een café in Oostende en plande volgens het parket ook een drugstransport vanuit Costa Rica.