De dievenbende maakte vooral koper buit. (illustratiebeeld)
Volledig scherm
De dievenbende maakte vooral koper buit. (illustratiebeeld) © photo_news

Bende riskeert tot zeven jaar cel voor metaaldiefstallen: “Ze bedreigden zelfs politie met wapen”

Brugge/Ieper/Dendermonde/BeringenEen bende van 27 Roemenen riskeert in de Brugse rechtbank celstraffen tot 7 jaar voor tal van metaaldiefstallen bij schroothandelaars, metaalbedrijven en spoorwegen. In onder meer Ieper, Brugge en Beringen maakte de bende volgens het Openbaar Ministerie honderdduizenden euro’s aan materiaal buit. “Ze schuwden geen geweld, want ze bedreigden zelfs de politie met een vuurwapen”, stelde procureur Christophe Bergez.

 1. Kunstenaarsfamilie vraagt (voorlopig) 1 miljoen euro schadevergoeding voor gestolen beeldengroepen van ‘t Zand: “Bruggelingen zijn hun erfgoed kwijt”
  PREMIUM

  Kunste­naars­fa­mi­lie vraagt (voorlopig) 1 miljoen euro schadever­goe­ding voor gestolen beelden­groe­pen van ‘t Zand: “Bruggelin­gen zijn hun erfgoed kwijt”

  Het Brugse gerecht rolde vorig jaar een 28-koppige Roemeense dievenbende op, die verantwoordelijk was voor tal van werfdiefstallen over gans het land. Groot was de verbazing van de speurders, toen ze op de telefoontaps plots hoorden spreken over de gestolen beeldengroepen van ‘t Zand. De spraakmakende diefstal was tot dan toe onopgehelderd. Een jaar later vorderen kunstenares Livia Canestraro en haar kinderen voorlopig 1 miljoen euro schadevergoeding.
 2. Niet corona, maar weer is spelbreker voor WECANDANCE, het eerste echte festival zonder mondmaskers en afstand: “En toch gaan we voor een topweekend”
  PREMIUM
  Zeebrugge

  Niet corona, maar weer is spelbreker voor WECANDANCE, het eerste echte festival zonder mondmas­kers en afstand: “En toch gaan we voor een topweekend”

  De eerste festivaldag van WECANDANCE, normaal morgen vrijdag op het strand van Zeebrugge, is last minute geannuleerd. Het weer gooit roet in het eten. Het is nochtans een spannend moment voor de Belgische festivalsector, want er komen dit weekend telkens maximaal 2.500 bezoekers per dag dansen en feesten op het officieel goedgekeurde testevent. “We popelen om mensen te laten knuffelen en genieten”, zegt organisator Bart Roman.