In de koelwagen in Essex lieten 39 Vietnamezen het leven.
Volledig scherm
In de koelwagen in Essex lieten 39 Vietnamezen het leven. © REUTERS

Belgisch onderzoek naar 39 dode Vietnamezen in koelcontainer nadert einde: recent nog nieuwe verdachte gearresteerd

ZeebruggeHet Belgische luik van het onderzoek naar de 39 Vietnamezen die in het Britse Essex dood werden aangetroffen in een vanuit Zeebrugge verscheepte koelcontainer, nadert z’n eindfase. De Brugse raadkamer verlengde dinsdagmorgen opnieuw de aanhouding van vier verdachten, onder wie het vermoedelijke kopstuk. Recent is nog een nieuwe verdachte gearresteerd.

 1. PORTRET. Patrick Declerck, de man achter befaamde stadscinema Liberty, is overleden: “Een koppige Bruggeling met een ongelooflijke passie voor film”
  PREMIUM
  Brugge

  PORTRET. Patrick Declerck, de man achter befaamde stadscine­ma Liberty, is overleden: “Een koppige Bruggeling met een ongeloof­lij­ke passie voor film”

  Bruggeling Patrick Declerck, jarenlang de bezieler van de stadscinema Liberty in de Kuiperstraat, is afgelopen weekend overleden. Hij is 68 jaar geworden. Het nieuws raakte nu pas bekend. De filmliefhebber pur sang had zijn zaak, waar hij écht alles deed, al vier jaar geleden stopgezet. “Patrick was bezeten door film en filmtechniek. Het was een koppigaard, maar altijd bereid om te helpen waar hij kon”, typeert de Brugse filmkenner Patrick Van Hauwaert hem.
 2. Binnenkort maandelijkse afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?
  Mijnenergie

  Binnenkort maandelijk­se afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?

  Het maandelijkse voorschot dat je momenteel voor gas en elektriciteit betaalt, ligt mogelijk een stuk lager dan je werkelijke verbruikskosten. Het vele telewerk en de sterk gestegen energieprijzen zijn hierbij de boosdoeners. Is dit het geval, krijg je straks een gepeperde afrekening gepresenteerd. Om zulke onaangename verrassingen evenwel te vermijden, moeten de grootste energieleveranciers hun klanten binnenkort de keuze bieden om maandelijks af te rekenen op basis van hun reële verbruik van die maand. Mijnenergie.be zoekt uit of dat voor iedereen een slimme keuze is.
 1. “Ik krijg geen adem, ik kan niet meer voor jullie zorgen”: tragische rechtszaak rond dood van 39 Vietnamezen in Zeebrugse container gaat morgen van start
  PREMIUM
  Zeebrugge

  “Ik krijg geen adem, ik kan niet meer voor jullie zorgen”: tragische rechtszaak rond dood van 39 Vietname­zen in Zeebrugse container gaat morgen van start

  Zoals zovelen waren ze op zoek naar een betere toekomst in Groot-Brittannië, maar uiteindelijk vonden ze een tragische dood. Meer dan twee jaar geleden vertrok uit Zeebrugge een koelcontainer met aan boord 39 Vietnamese migranten. Geluidsopnames, gemaakt door de slachtoffers, legden hun laatste momenten vast. Een reconstructie van een aangekondigde tragedie, waarover vanaf woensdag twee dagen lang gepleit wordt in de Brugse rechtbank.