Artisanale wafelmaker Otto heropent zijn zaak na anderhalf jaar wegenwerken in de straat: “En nog is het niet voorbij, maar we konden niet langer wachten”
BruggeAnderhalf jaar heeft Otto Vlonk zijn wafelzaak in de Katelijnestraat gesloten, maar sinds vrijdag is het Waffle Atelier weer open. De wegenwerken in de straat hebben hun tol geëist. Meer nog: ze zijn eigenlijk nog steeds niet voorbij. “Maar we kunnen niet langer wachten, we popelen om weer te starten", zegt Vlonk.
Een klant vraagt een ‘Berry Christmas’, een heerlijke wafel met rode bessen, aan de toog van Otto’s Waffle Atelier in de Katelijnestraat. De ogen van zaakvoerder Otto Vlonk fonkelen: eindelijk mag hij weer vanuit zijn echte atelier werken. Hij woont ook boven de zaak. Het afgelopen jaar week de wafelbakker uit naar een tijdelijk pand op de Markt in Brugge. “Maar dat was een tijdelijke oplossing", zegt hij. “We zijn blij dat we het zo opgelost hebben, maar we zitten natuurlijk veel liever hier, aangezien de wafels effectief hier gemaakt worden.”
Dat hier zoveel mensen begraven liggen, wisten ze op voorhand wel, maar het duurt toch allemaal bijzonder lang
In april 2019 opende Otto Vlonk in de Katelijnestraat, samen met zijn zoon Tom, ‘Otto Waffle Atelier’ waar de nadruk ligt op verse en gezonde Brugse wafels. Zelfs de vorm - de typische structuur van de wereldberoemde Brugse kant - verwijst naar de Breydelstad. “We willen ons onderscheiden van de 84 andere locaties in de binnenstad waar je een wafel kan kopen. Bij ons is alles anders”, zegt Otto. Na een veelbelovend eerste jaar kwam de coronacrisis, bovenop de wegenwerken die er eerder dat jaar al gestart waren. “Het was een ramp om toen een zaak in de Katelijnestraat uit te baten”, zegt Otto Vlonk.
Skeletten
Vorig jaar werd de Mariabrug opengelegd. Toen raakte je enkel met laarzen de straat door. Nog altijd is de Mariabrug niet helemaal terug heraangelegd, maar de modder is er gelukkig wel verdwenen. “We moeten eigenlijk afwachten tot alle skeletten naast de Onze-Lieve-Vrouwekerk zijn opgegraven. Dat hier zoveel mensen begraven liggen, wisten ze op voorhand wel, maar het duurt toch allemaal bijzonder lang. Veel langer konden we niet wachten om terug te openen.”
(lees verder onder de foto)
Riool
Doordat het pand van Otto’s Waffle Atelier dateert uit de 19de eeuw, moest de wafelmaker af en toe op z'n hoede zijn tijdens de wegenwerken. “Er ligt een middeleeuwse riool onder de huizen hier. Die moesten ze met beton dicht maken, maar er liep op een bepaald moment wel beton in onze kelder. Dan moest dat werk weer stilgelegd worden. De vernieuwing van de Katelijnestraat, zeker ter hoogte van deze brug, is echt een huzarenstukje en duurt langer dan verwacht.”
Geen gluten
Nu hij terug open is, verwacht de uitbater wel weer dat de klanten hun weg terugvinden. “We liggen nabij het parcours van Wintergloed en hopen dus op heel wat volk dat ook eens komt binnenspringen. Het zou ons deugd doen. We bieden een uniek product aan met wafels zonder gluten. Daarvoor komen ze zelfs vanuit Nederland naar hier.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voetbal CPL
Lierse nieuwkomer Aske Sampers draagt steentje bij aan derbywinst: “Mooi einde van hectische week”
De 1-0-zege van Lierse Kempenzonen tegen provinciegenoot Beerschot was verdiend, maar niet academisch. Lierses nieuwkomer Aske Sampers kon zich geen beter debuut voorstellen. -
Livios
De kans op overstromingen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg
Wie vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om preciezere informatie te verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. Die informatieplicht is er al tien jaar, maar werd in januari verstrengd. Het overstromingsrisico wordt voortaan opgesplitst in een G-score voor het gebouw en een P-score voor het perceel. Bouwsite Livios zocht uit wat er precies veranderd is. -
PREMIUMBrugge
EXCLUSIEF. Unieke dronebeelden gunnen een blik op site waar vanaf volgende maand nieuwe Brugse ‘parel’ BRUSK verrijst
Nog een maand geduld en dan start de bouw van BRUSK, de nieuwe tentoonstellingshal van Musea Brugge. Het gebouw moet de ontbrekende ‘parel’ aan de kroon van het Brugse museumkwartier worden en komt aan de Garenmarkt. De opening is voorzien tegen begin 2025. Dronebeelden van Musea Brugge geven alvast van bovenaf een idee van de omvang van het project. -
-
PREMIUMKnokke-Heist/Zeebrugge
Trucker die Frank (56) doodreed kent zijn straf en heeft gesprek met broer slachtoffer: “Ook voor die man is het zwaar om dragen”
Drie maanden celstraf met uitstel, een geldboete van 2.000 euro en drie maanden rijverbod: die straf krijgt de Nederlandse trucker die in maart vorig jaar het ongeval veroorzaakte waarbij Frank Vlietinck (56) om het leven kwam. De visser uit Knokke-Heist werd in Zeebrugge gegrepen op zijn fiets en overleed ter plaatse. Voor de zus van het slachtoffer een te milde straf. Want ze koesterde samen met haar broer een grote droom, zo bleek. Broer Antoine sprak na de zitting met de trucker en is vooral blij dat de zaak is afgerond. “Een zwaardere straf brengt Frank niet terug." -
Je lief verwennen met Valentijn? Met deze 15 rode handtassen scoor je gegarandeerd punten
Valentijn staat voor de deur. Het ideale moment om je geliefde (of jezelf) te verwennen met een handtas in de kleur van de liefde. Of je nu voor een mini, midi of maxi ontwerp kiest: met deze rode handtassen schiet Cupido gegarandeerd nóg eens raak. -
Independer
Een eerste stek met je lief: met deze zes tips stel je jezelf én je huurwoning helemaal veilig
Wanneer je als koppel voor de eerste keer gaat samenwonen, mag je enkele belangrijke administratieve/legale zaken niet vergeten. Dat begint al voor je je huurcontract ondertekent. Met dit stappenplan van Independer.be zie je niets over het hoofd en zit je niet met problemen achteraf. -
West-Vlaanderen
Onderzoeker Filip Vanaeken: “Het grootste deel van Ventilus-omwonenden heeft geen recht op compensatie”
Onafhankelijk onderzoeker en bouwkundige Filip Vanaeken meent dat er meerdere tegenstrijdigheden zijn tussen officiële documenten en de uitspraken van Vlaams Omgevingsminister Zuhal Demir (N-Va) omtrent het Ventilus-dossier. “Politici verwijzen herhaaldelijk naar ruime compensaties voor alle betrokkenen, maar het grootste deel van de omwonenden blijkt daar géén recht op te hebben”, klinkt het.