“Al dertig procent van de rondvaartbootjes vaart elektrisch”: toeristen hebben straks geen last meer van luide dieselmotoren
BruggeDe omvorming van brandstof naar elektrische aandrijving bij de Brugse stadsrondvaartboten gaat onverminderd verder. Rederij Demeulemeester nam zopas haar eerste elektrische boot in gebruik. Dat brengt het totale aantal al op zes. Nog dit jaar komt daar bij rederij Stael nog een zevende bij. “Het wordt niet alleen groener, maar ook stiller dan ooit.”
Bart HuysentruytLaatste update:27-05-21, 14:24
Het is nog altijd behoorlijk stil en rustig in Brugge, tijdens de - hopelijk - laatste moeilijke coronamaanden voor het toerisme. Hoewel de bootjes alweer mogen uitvaren, valt het aantal passagiers nog wat tegen. Enkel een paar Belgen en bezoekers uit de buurlanden wagen zich aan een toertje van 10 euro per persoon langs al het moois wat Brugge te bieden heeft. Dat gebeurt steeds vaker elektrisch aangedreven.
Een elektrische boot is een zware investering. Daarom zijn we de rederijen tegemoet gekomen via subsidiëring van de installatie van elektrische oplaadpalen en verlenging van de aanlegsteigers
Philip Pierins
De voorbije jaren engageerden de vijf bootjesbedrijven zich om, op vraag van de stad, te investeren in elektrische rondvaartboten. De brandstof wordt nu dus veel vaker geweerd. “We zetten systematisch verdere stappen om de stadrondvaartbootjes te verduurzamen”, legt schepen van Toerisme Philip Pierins (Vooruit) uit. “Elektrische boten produceren geen uitstoot en worden geluidsarm aangedreven. Daarom vraagt dit type boten minder geluidsversterking en ook de golfslag is minder waardoor er minder schade aan de kaaimuren wordt aangericht. Het is een verademing voor wie langs het parcours van de bootjes woont en een optimalisering van de beleving voor wie er gebruik van maakt. En een voordeel voor bewoners én bezoekers, perfect passend in onze plannen voor duurzaam herstel en niet toevallig ook de leidraad in ons toerismebeleid.”
Kinderziektes
De bootjesbedrijven moeten wel zowat 185.000 euro ophoesten voor zo’n elektrische boot. Bij bedrijf Coucke zien ze de voordelen in: het is voorlopig het enige bedrijf dat al twee elektrische boten op het water heeft. De overige bedrijven zetten er voorlopig één in. Ook rederij Demeulemeester heeft er nu ééntje. Die werd deze week geleverd. “Ondanks een niet zo succesvol proefproject met vele kinderziektes in 2010 zijn we blijven geloven in elektrisch varen en nu vaart zo'n dertig procent op die manier”, zegt Pierins. “Een elektrische boot is een zware investering. Daarom zijn we de rederijen tegemoet gekomen via subsidiëring van de installatie van elektrische oplaadpalen en verlenging van de aanlegsteigers. De elektrische boten zijn immers iets langer dan de dieselboten.”
1,25 miljoen bezoekers
In totaal werd een bedrag van 127.000 euro geïnvesteerd. Om de investeringskosten te helpen dragen, besliste de gemeenteraad in 2019 al om de tarieven te verhogen van 8 naar 10 euro. “De rondvaartbootjes zijn onlosmakelijk met onze reien en met Brugge verbonden. In een normaal jaar ontvangen ze tot 1,25 miljoen bezoekers. Door de coronacrisis vielen de bezoekersaantallen in 2020 terug tot 20 procent van dat aantal. Maar we geloven erin dat die aantallen systematisch weer zullen stijgen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.