Gregory Van Gansen / Photo News
Volledig scherm
© Gregory Van Gansen / Photo News

Brecht en Wuustwezel stellen zich burgelijke partij in onderzoek naar brand op Groot Schietveld

Brecht/Wuustwezel/BrasschaatDe gemeenten Brecht en Wuustwezel stellen zich burgerlijke partij in het onderzoek naar de brand op het Groot Schietveld. Een juridische beslissing om als betrokken partij betrokken te worden bij het resultaat van het gerechtelijk onderzoek naar de oorzaak. De brand die ontstond na schietoefeningen door militairen legde meer dan 500 hectare heide in de as. De oppositie stelt zich vragen bij de schietoefeningen en Groen oppert zelfs om het gebied om te vormen naar een natuurgebied en uit te kijken naar een alternatief voor de militairen.

 1. Komende twee weken geen schietoefeningen op Groot Schietveld: leger bekijkt maatregelen na natuurbrand
  Brasschaat/Brecht/Wuustwezel

  Komende twee weken geen schietoefe­nin­gen op Groot Schietveld: leger bekijkt maatrege­len na natuur­brand

  De komende twee weken zal het leger geen schietoefeningen doen op het militaire domein en natuurgebied Groot Schietveld op de grens van Brasschaat, Brecht en Wuustwezel. Na de grote brand die 570 hectare heide en bos in as legde, wil Bataljon Artillerie Brasschaat in detail bekijken welke bijkomende maatregelen nodig zijn om het risico op een dergelijke brand in de toekomst te vermijden. Dat meldt luitenant-kolonel en korpscommandant Patrick Mestdagh op Facebook.
 2. RECONSTRUCTIE. Het begon met: “Oei, een rookpluim”, het eindigde met de grootste natuurbrand ooit in België. Hoe kon het zó fout lopen op het Groot Schietveld?
  PREMIUM

  RECONSTRUC­TIE. Het begon met: “Oei, een rookpluim”, het eindigde met de grootste natuur­brand ooit in België. Hoe kon het zó fout lopen op het Groot Schietveld?

  Enkele militairen merkten vrijdagochtend een rookpluimpje op tijdens hun schietoefening op het Groot Schietveld in Brecht, zoals wel vaker. Maar ze kregen de vlammen niet gedoofd, hun brandweerwagen was defect en de waterzakken voor de legerhelikopters bleken nooit besteld. Een paar uur later was de rook zichtbaar tot in de ruimte. 750 hectare aan bos en heide werd verwoest. “Wat hadden die militairen eigenlijk gedacht? Dat het geen kwaad kon om met scherp te schieten op heide zo droog als stro?!” Reconstructie van de grootste natuurbrand ooit in België.
 3. Schietoefeningen 11 en 12 mei afgelast, schapen moeten nieuwe brand voorkomen
  Wuustwezel/Brecht

  Schietoefe­nin­gen 11 en 12 mei afgelast, schapen moeten nieuwe brand voorkomen

  De burgemeesters van Wuustwezel en Brecht hadden donderdag een constructief gesprek met Defensie, net geen week na de verwoestende brand op het Groot Schietveld. Defensie liet alvast weten dat de geplande oefeningen op 11 en 12 mei niet doorgaan én dat andere oefeningen die binnenkort gepland staan enkel in gesloten schietstanden plaatsvinden. Ook wordt er constructief overlegd met het Agentschap Natuur en Bos over een gepaste oplossing om zulke zware branden te voorkomen. Lees hier nog eens alles over de brand op het Groot Schietveld.
 1. Burgemeesters enorm dankbaar voor talloze helpende handen: “Van brandweerlui tot cateraars: jullie hebben ons diepste respect”
  PREMIUM
  Brecht/Wuustwezel

  Burgemees­ters enorm dankbaar voor talloze helpende handen: “Van brandweer­lui tot cateraars: jullie hebben ons diepste respect”

  Het was een hels weekend voor de bijna 200 brandweerlui die dagenlang in de weer zijn geweest om de enorme verwoestende brand op het Groot Schietveld de kop in te drukken. De gemeentebesturen van Wuustwezel en Brecht zijn hen enorm dankbaar, maar net zo goed de politie, de medische hulpdiensten als de geëvacueerde bewoners of cateraars die voor eten zorgden. “Maar laat ons vooral ook lessen trekken en samen met Defensie bekijken hoe we moeten omgaan met dit waardevolle natuurgebied”, vertellen burgemeesters Sven Deckers (N-VA) en Dieter Wouters (CD&V).
 2. Natuurpunt wil grondig natuurherstelbeleid na verwoestende brand in Brecht: “Geen schietoefeningen van april tot september”

  Natuurpunt wil grondig natuurher­stel­be­leid na verwoesten­de brand in Brecht: “Geen schietoefe­nin­gen van april tot september”

  Na de felle brand op het Groot Schietveld in Brecht en Wuustwezel roept Natuurpunt op tot een grondig natuurherstelbeleid en een waterdicht preventief beleid om het heidegebied te herstellen. Het terugdringen van het pijpenstrootje, dat voor steeds meer kurkdroog gras zorgt in het heidegebied, zou daarbij kunnen helpen, net als een sperperiode voor militaire oefeningen.