De Kalmthoutse Heide staat in bloei
Volledig scherm
PREMIUM
De Kalmthoutse Heide staat in bloei © emz

Kalmthoutse Heide wordt (nog) geen Nationaal Park als het van gemeenten afhangt: “Landbouw dreigt grote verliezer te worden”

Kalmthout/Essen/Kapellen/Brasschaat/Wuustwezel/Brecht/StabroekHet Grenspark Kalmthoutse Heide is kandidaat om een Nationaal Park te worden, maar de animo in de rechtstreeks betrokken gemeenten is niet meteen groot te noemen. Integendeel zelfs. Op Brasschaat na wil geen enkel gemeentebestuur het engagement (nu) aangaan. “Vooral voor de landbouw biedt het idee nog heel wat onzekerheden.” Grenspark Kalmthoutse Heide roept nog voor 16 september een bijzondere commissie samen en heeft aan Minister Demir ook al om een eventueel uitstel gevraagd.

 1. Team Belgium haalt zilver op het WK onderwaterfotografie in Portugal met prachtige foto van schorpioenvis
  ANTWERPEN

  Team Belgium haalt zilver op het WK onderwater­fo­to­gra­fie in Portugal met prachtige foto van schorpioen­vis

  Negentig minuten onder in de Atlantische Oceaan, aan het Portugese eiland Madeira, op zoek naar dat ene mooie beeld, en dan klik, vastgelegd. Fotograaf Filip Staes en assistent Thomas Van Puymbroeck wonnen zilver op het WK onderwaterfotografie met hun visportret van de schorpioenvis. “Met hoge golven en windstoten van zes beaufort waren de omstandigheden niet gemakkelijk, maar we hebben het er goed vanaf gebracht.”
 2. Willebroek steunt kandidatuur van Rivierpark Scheldevallei als nationaal park: “Kunnen zo beter onze natuur als troef uitspelen”
  Willebroek

  Willebroek steunt kandida­tuur van Rivierpark Scheldeval­lei als nationaal park: “Kunnen zo beter onze natuur als troef uitspelen”

  Het lokaal bestuur van Willebroek ondersteunt de kandidatuur van Rivierpark Scheldevallei als nieuw nationaal park. Op dit moment telt België met het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg één Nationaal Park. De Vlaamse regering wil deze titel ook toekennen aan drie andere stukken topnatuur. Rivierpark Scheldevallei, dat opgebouwd wordt langs de Schelde, Durme en Rupel, is één van de grote kanshebbers.