Oppositiepartijen in Boortmeerbeek ziedend omdat ze alleen nog schriftelijk vragen mogen stellen: “We worden de mond gesnoerd”
BOORTMEERBEEKDe oppositiepartijen in Boortmeerbeek staan op hun achterste poten nu hun vragen op de gemeenteraad niet meer mondeling zullen beantwoord worden. “We worden de mond gesnoerd. Dit is een zwarte dag voor de democratie in onze gemeente”, zegt fractieleidster Ann Morissens van oppositiepartij Groen.
Kim AertsLaatste update:27-04-21, 19:16
Ann Morissens noemt het “onwezenlijk” wat er zich maandagavond afspeelde tijdens de digitale gemeenteraad. “De meerderheid die er eigenlijk geen meer is, meldde ter zitting dat ze voortaan niet langer vragen van de voltallige oppositie (Groen, N-VA, CD&V en Vlaams Belang, red.) zullen beantwoorden tijdens de raad zelf, maar enkel nog schriftelijk zullen antwoorden. Nochtans werden deze vragen tijdig ingediend en geagendeerd. We ijveren al twee jaar voor minstens een gemeenteraadscommissie, maar dat blijft zonder gevolg. We hebben ook nooit goede argumenten gehoord, waarom we geen commissie zouden oprichten”, is Morissens stellig.
Informeel
“Er wordt ons nu aangeraden om vragen persoonlijk en informeel aan de schepen te stellen. Als Groen-fractie stellen we vragen, omdat we ook willen dat de inwoners op de hoogte zijn en ook omdat we ook willen bijdragen aan het debat. Transparantie is voor ons belangrijk en dat is ook een drijfveer om aan politiek te doen voor ons. We worden nu weggezet als aandachtzoekers, die het nu maar doen omdat de zittingen live te volgen zijn voor de inwoners. Het getuigt van weinig respect volgens ons. Als oppositie vertegenwoordigen we zelfs meer dan de helft van de inwoners en dit verdienen ze niet”, zegt Morissens meewarig.
“Het meest verwonderlijke aan deze affaire is dat we het de avond zelf te horen gekregen. Dit had toch ook een maand eerder kunnen meegedeeld worden?”, bedenkt N-VA-fractieleider Hans Crol zich. “Aan het begin van de legislatuur heeft Derua gezegd dat ze burgemeester wilde zijn van álle 23 raadslieden, maar die indruk hebben wij helemaal niet meer”, aldus Crol. Volgens burgemeester Karin Derua (Open Vld) is er meer aan de hand.
Meer vragen
“We zijn de legislatuur begonnen met gemeenteraden die zeer goed en ordentelijk verliepen. Sinds die door corona digitaal zijn gegaan en gevolgd werden door meer inwoners, lijkt het wel alsof er plots een pak meer vragen moesten gesteld worden. Er was een vorm van wantrouwen en de oppositie wilde ons de les spellen. Die nachtelijke gemeenteraden zijn gewoonweg niet meer plezant voor mensen die ’s ochtends vroeg uit de veren moeten om te gaan werken. Er waren gisteren (maandag, red.) meer vragen van de oppositie dan te behandelen punten van de dagorde”, constateert Derua.
Maandag was er een vraag over biologische bloembollen. Is dat nu een vraag om op een gemeenteraad te stellen?
Burgemeester Karin Derua (Open Vld)
“Ik heb verschillende keren gevraagd om vragen mondeling via telefoon door te geven. Zo deed ik het vroeger ook, maar sommigen kennen dat precies niet meer. En bij het begin van de gemeenteraad hebben we twee vragen van Groen beantwoord, dus daar moeten ze niet mee afkomen. Maandag was er een vraag over biologische bloembollen. Is dat nu een vraag voor op een gemeenteraad te stellen? Ik noem dat een aandachtskreet. Men kan dat niet tot in het oneindige rekken.” Ook wat betreft de idee om maandelijks een tweede gemeenteraad te organiseren, wil de burgemeester het been stijf houden.
“Wat betreft de lengte van de gemeenteraden, er zijn er al een paar heel lange geweest en niet zozeer door punten van de oppositie. We hebben destijds geopperd om te schorsen en daags nadien de gemeenteraad verder te zetten. Dat werd toen geweigerd en dat argument wordt nu tegen ons gebruikt. Dat is niet fair”, riposteert Crol.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.