De fabriek van 3M in Zwijndrecht.
Volledig scherm
PREMIUM
De fabriek van 3M in Zwijndrecht. © BELGA

Veel vragen, maar geen paniek. Gemeenten in Antwerpse zuidrand nemen na PFOS-vervuiling nog geen maatregelen: “Tot voor kort nooit van dossier gehoord”

Boom/Hemiksem/Kontich/SchelleIn de gemeenten van de Antwerpse zuidrand reageert men verrast op het nieuws over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. De burgemeesters moesten het nieuws in de media vernemen en willen wachten op meer informatie voor ze concrete maatregelen treffen. In Schelle gaat men wel al maandag bodemstalen nemen om te zien hoe groot het probleem werkelijk is. 

 1. Zelfs eieren in straal van 15 kilometer rond 3M-fabriek schadelijk: “In bijna alle cases zorgen twee eitjes per week al voor te grote inname chemische stoffen”
  PREMIUM

  Zelfs eieren in straal van 15 kilometer rond 3M-fa­briek schadelijk: “In bijna alle cases zorgen twee eitjes per week al voor te grote inname chemische stoffen”

  Niet alleen Zwijndrecht heeft last van vervuilde gronden door de chemische stof PFOS. Meer zelfs: in een straal van 15 kilometer rond de 3M-fabriek is zelfs de consumptie van eieren uit eigen tuin schadelijk. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit Antwerpen ontdekt. De gemeente Zwijndrecht gaat – op basis van de bevindingen – zijn inwoners zo goed als zeker verbieden om eieren uit eigen tuin te eten. “De gezondheidsrisico's gaan van een verstoorde hormoonbalans tot een verhoogd risico op kanker.”
 2. HELPENDE HANDEN. Willebroekse horecazaken helpen familie en vrienden van Tina: “Droge sokken en T-shirts zijn nu al godsgeschenk voor hen”
  Willebroek

  HELPENDE HANDEN. Willebroek­se horecaza­ken helpen familie en vrienden van Tina: “Droge sokken en T-shirts zijn nu al godsge­schenk voor hen”

  Nog geen twee maanden geleden verhuisde Tina Zaridze vanuit Luik naar Willebroek. Maandagnamiddag vulde ze daar, geholpen door een groep Willebroekenaren, een vrachtwagen vol hulpgoederen voor haar familie en vrienden in Wallonië. “Iedereen die ik ken is gelukkig ongedeerd, maar velen zijn alles kwijt. Deze solidariteit is hartverwarmend”, klinkt het.
 3. Wat is PFOS, hoe schadelijk is dit chemische product en wie is getroffen door vervuiling? Mogelijk perimeter van 15 kilometer op komst

  Wat is PFOS, hoe schadelijk is dit chemische product en wie is getroffen door vervuiling? Mogelijk perimeter van 15 kilometer op komst

  Stevig gekibbel in het Vlaams Parlement gisteravond rond de met PFOS vervuilde gronden in Zwijndrecht. Mogelijk komt er nu een onderzoekscommissie. Wat is dit chemische product waar de discussie om draait en hoe schadelijk is het voor de volksgezondheid? Mogelijk komt er een perimeter van 15 kilometer waarbij inwoners geen gewassen en eieren uit eigen tuin meer mogen eten, zeggen wetenschappers volgens schepen voor Leefmilieu Steven Vervaet (Groen).