Robots Spic en Span helpen schoonmaakpersoneel in Imeldaziekenhuis: “En je hoort ze ook nooit klagen”
BonheidenHet Imeldaziekenhuis in Bonheiden heeft als eerste ziekenhuis van Europa volautomatische schoonmaakrobots aangekocht om het schoonmaakteam te versterken. Spic en Span, de namen werden gekozen door de medewerkers van het ziekenhuis, ontfermen zich over de volledige benedenverdieping van Imelda. “Zo krijgt de schoonmaakdienst meer tijd vrij voor andere taken”, klinkt het.
Antoon VerbeeckLaatste update:22-02-22, 13:21
De schoonmaakrobots van HiGineus helpen vanaf nu met het poetsen van de volledige benedenverdieping van het ziekenhuis, een totale oppervlakte van 3 527 m². Naast de extra hulp die ze de medewerkers van de dienst Schoonmaak bieden, hebben ze ook tal van andere voordelen. “Gedurende de COVID-periode kreeg onze schoonmaakdienst vaak te kampen met uitval door ziekte. Tijdelijke vervanging vinden is niet zo evident en neemt vaak heel wat tijd in beslag”, vertelt Guy Claus, dienstverantwoordelijke Schoonmaak in Imelda.
Plaatsen die worden overgeslagen, proberen de robots later opnieuw te poetsen. Elke robot kan met een volledig opgeladen batterij ongeveer 2 uur rondrijden en tot 1.000 m² per uur poetsen.
Guy Claus, Schoonmaakdienst Imeldaziekenhuis
“Er dienden dan collega’s ingezet te worden die elders instaan voor de schoonmaak van de vloeren. Andere taken werden zo soms één dag of twee dagen overgeslagen. Onze schoonmaakrobots nemen vanaf nu deze taak volledig automatisch over, waardoor er voor onze medewerkers meer tijd vrijkomt om andere, vaak dringende, taken op te nemen. In die zin zorgen de robots voor de basiscontinuïteit en –properheid. Daarnaast bieden ze onze medewerkers meer flexibiliteit om hun taken beter naar dringendheid en grondigheid in te vullen. Deze robots vervangen onze schoonmaakmedewerkers helemaal niet in hun takenpakket.”
--
1.000m² per uur
Het ziekenhuis telde zo’n 100.000 euro neer voor de aankoop en installaties van de robots, die elke dag worden ingezet. Ze zijn voorzien van sensoren en camera’s die er voor zorgen dat elke hindernis, zoals bijvoorbeeld meubilair, uit de weg wordt gegaan. “Plaatsen die worden overgeslagen, proberen ze later opnieuw te poetsen. Elke robot kan met een volledig opgeladen batterij ongeveer 2 uur rondrijden en tot 1.000 m² per uur poetsen. Ze beschikken ook over een ingenieus filtratiesysteem waardoor ze het poetswater hergebruiken. Een besparing van 6.000 liter water per jaar voor het ziekenhuis. Het schoonmaakteam werd gevraagd mee op zoek te gaan naar een leuke naam voor de schoonmaakrobots. Uiteindelijk kwamen Spic en Span uit de bus”, klinkt het.
Klagen niet
“We zijn erg blij met de extra hulp die we van onze nieuwe, digitale collega’s krijgen. Ze nemen een tijdrovende taak van ons over en je hoort ze ook nooit klagen”, lacht medewerker van de schoonmaakdienst Nancy Verhaegen. “Het is ook fijn dat er geïnvesteerd wordt in technologie die het schoonmaakproces vergemakkelijkt. Onze job wordt vaak onderschat, we doen meer dan enkel vloeren poetsen. Zo staan we onder andere ook in voor het volledig reinigen en ontsmetten van patiëntenkamers, de schoonmaak van dure en ingewikkelde machines in het labo bijvoorbeeld. Je moet echt geconcentreerd werken en voldoende tijd hebben is daar cruciaal.”