Gemeente Bonheiden wil 22 ‘private’ trajectcontroles uitrollen: kan dat zomaar?
BonheidenDe komende 2 jaar wil Bonheiden maar liefst 22 nieuwe trajectcontroles realiseren. De investering gebeurt volledig door een private partner van de gemeente, in ruil voor een vast percentage van de boete-inkomsten. “Voor ons als gemeente kost het dus amper iets”, zegt schepen van mobiliteit Bart Vanmarcke (Open Vld). Dergelijke samenwerking is nog nooit eerder opgezet en het uitrollen van zoveel trajectcontroles in een kleine gemeente zoals Bonheiden is ongezien.
Het gemeentebestuur vroeg woensdagavond aan de voltallige gemeenteraad om het voorstel goed te keuren. Na een spervuur aan vragen uit het N-VA-kamp aan het adres van Vanmarcke, werd het voorstel ook effectief goedgekeurd. “Een goede zaak”, reageert mobiliteitsschepen Bart Vanmarcke. Het voorstel geldt als sluitstuk van zijn mobiliteitsplan. “We hebben hier drie jaar naartoe gewerkt. Ik ben dan ook erg blij om dit te kunnen verwezenlijken”, klink het nog.
Concreet betekent de goedkeuring een ongeziene samenwerking tussen een lokale overheid en een privaat consortium dat gespecialiseerd is in ANPR-camera’s en de software voor trajectcontroles. De eerste trajectcontroles zullen halverwege van 2022 worden uitgerold. Daarna zal er, over een periode van 2 jaar, een trajectcontrole worden opgestart op maar liefst 22 trajecten. De samenwerking werd mogelijk door het nieuwe decreet van 1 februari 2021. Hierdoor kunnen lokale overheden een snelheidsovertreding binnen zones 30 en 50 zelf verbaliseren en innen.
Grote schaal
Het voordeel voor de gemeente of stad? Het geld van de boetes komt onmiddellijk in de eigen stads- of gemeentekas in plaats in die van het federale boetefonds. Verschillende steden of gemeentes gingen Bonheiden al voor, maar nog nooit op zo’n grote schaal. Bovendien zal het de gemeente amper iets kosten. De gemeente zal voor de uitrol van de 22 trajectcontroles gaan samenwerken met TAAS (Trajectcontrole as-a-Service), een groot consortium dat bestaat uit drie partners.
Naast Trafiroad, die de ANPR-camera’s zal plaatsen, gaat het nog om Macq Mobility en Intouch, twee bedrijven die zullen instaan voor de software van de camera's. Het consortium neemt volgens de gemeente ook de volledige risico’s op zich.
Per trajectcontrole, zoals we die nu kennen, is het een investering van zo’n 180.000 euro. Als je dit vermenigvuldigt met 22 trajecten, zouden we normaal gezien ruim 4 miljoen euro moeten investeren. Nu 0 (!) euro.
Schepen Bart Vanmarcke legt uit: “Per trajectcontrole, zoals we die nu kennen, is de infrastructuur én knowhow een investering van zo’n 180.000 euro. Als je dit vermenigvuldigt met 22 trajecten, zouden we normaal gezien ruim 4 miljoen euro moeten investeren. Nu 0 (!) euro."
In ruil voor het risico krijgt het consortium volgens de schepen wel 24 procent van de boete. Afhankelijk van de grootte van de snelheidsovertreding zal die variëren tussen de 53 en 163 euro. “Het overige deel gaat gewoon naar de gemeente”, gaat Vanmarcke verder. Compleet kosteloos is het niet. De gemeente zal wel twee mensen moeten aanwerven. Naast een ‘vaststellende ambtenaar’ bij de politie, die de vaststellingen moet verwerken tot een dossier, gaat het ook nog om een ‘sanctionerende ambtenaar’ bij de gemeente.
Geen geldgewin
Deze persoon zal op zijn beurt verantwoordelijk zijn voor het dossier en zich bezighouden met een mogelijk beroep. “Voor alle duidelijkheid doen we dit niet puur uit geldgewin, maar wel om de verkeersveiligheid binnen de gemeente te verbeteren”, vult burgemeester Lode Van Looy (BR30) aan. “Dit zal de mobiliteit in de gemeente erg veranderen. Vaak krijgen we meldingen dat buurtbewoners vinden dat er te snel wordt gereden in hun straat, maar na het uitrollen van dit systeem en op deze schaal zal dit vanaf volgend jaar niet meer mogelijk zijn.”
Het systeem is ook juridisch waterdicht. Wettelijk gezien moeten snelheidsovertredingen boven de 20 kilometer per uur worden opgestuurd naar het parket en al dan niet worden behandeld op de politierechtbank. “Ook met dit systeem is dat perfect mogelijk”, besluit schepen Vanmarcke. “Van zodra een chauffeur sneller rijdt dan 20 kilometer per uur en dit wordt geregistreerd door de trajectcontrole, zal het dossier onmiddellijk worden overgemaakt aan het parket. Inwoners zullen dus niet moeten vrezen voor straffeloosheid.”
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Berekend: dit was het rendement van zonnepanelen in 2022
Met bijna tweeduizend zonuren was 2022 één van de zonnigste jaren van de afgelopen decennia. En dat hebben ook onze zonnepanelen geweten. Het voorbije jaar lag de productie per wattpiek geïnstalleerd vermogen een flink stuk hoger dan in 2021. Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
PREMIUMTV21
Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldgevoel draag ik nog altijd mee”
Het is een Gert Verheyen (52) die we nog niet eerder zagen. Wanneer zijn drie zoons in ‘Over de oceaan’ vertellen dat hun papa sinds de scheiding weinig initiatief neemt om contact met hen te zoeken, kan de nuchtere voetbalanalist zijn tranen niet bedwingen. Wat volgt is een bijzonder open getuigenis over ‘de grootste mislukking uit zijn leven’. “Het moment dat ik hen vertelde dat ik wegging, vergeet ik nooit meer.” -
Leuven
IN BEELD. Kersverse Gouden Schoenwinnares keert huiswaarts met trofee: “Mijn telefoon is ontploft, maar ik beloof iedereen terug te bellen”
“Historisch.” Zo werd de verkiezing van de Gouden Schoen omschreven in het perslokaal van OH Leuven. Niet alleen mocht de club vier nominaties leveren voor de verkiezing in het vrouwenvoetbal, als eerste doelvrouw ooit mocht Nicky Evrard de allerhoogste erkenning in het voetbal mee naar huis nemen. Deze middag nam de kersverse Gouden Schoen even de tijd voor een praatje. -
-
Leuven
Foodmaker opent nieuw restaurant in hartje Leuven: “In februari speciale acties voor de studenten”
Foodmaker opende zopas een tweede restaurant in Leuven. Na de horecazaak in Sportoase is er nu ook een vestiging in de Tiensestraat. “In februari lanceren we enkele openingsacties. Zo gaan we gratis soep serveren voor de studenten en geven we ze een boost met groenten om de lessen te hervatten”, zegt Lieven Vanlommel, oprichter en CEO van Foodmaker. -
Bonheiden
Dienstencentrum organiseert adviesmoment in De Mettenberg
Het dienstencentrum van Bonheiden organiseert op woensdag 8 februari een adviesmoment. Deelnemers kunnen er hun mening kwijt over de werking van het dienstencentrum. “Om beter te kunnen inspelen op de lokale noden en af te stemmen op wat al bestaat in de buurten, organiseert het dienstencentrum jaarlijks twee adviesmomenten. Heb je suggesties over hoe de buurtwerking beter of anders kan? Neem dan deel aan het volgende adviesmoment op woensdag 8 februari om 10 uur”, deelt het dienstencentrum mee. Het adviesmoment vindt plaats in De Metteberg, Sint-Maartensberg 2 in Rijmenam. Inschrijven kan via mail naar dienstencentrum@bonheiden.be of ter plaatse in dienstencentrum De Metteberg. -
Leuven
Aantal woninginbraken in Leuven terug op hetzelfde niveau als voor corona: “Groot verschil tussen deelgemeenten valt wel op”
De politie van Leuven registreerde vorig jaar 446 woninginbraken. Een verdubbeling in vergelijking met coronajaar 2021. De Leuvense politie stelt daarmee vast dat de inbraakcijfers terug op het niveau van voor corona zitten, maar dat het aantal mislukte inbraken wel in de lift zit. Er is ook een opvallend groot verschil in het aantal inbraken tussen de Leuvense deelgemeenten. -
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen.