Komen er toch appartementen in parktuin Vijverhof? Ruimtelijk uitvoeringsplan terug in beweging
BOECHOUTEr is terug beweging in een erg gevoelig dossier in Boechout, namelijk het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Vijverhof. Het bestuur wil de historische tuin openbaar maken en er appartementsblokken plaatsen, met een ondergrondse parking. Het RUP werd eerder al vernietigd door de Raad van State maar de gemeente heeft opnieuw stappen ondernomen om met een nieuw plan te komen.
Het RUP Vijverhof is niet nieuw. De gemeente kwam eerder al met een plan om de privétuin openbaar te maken en er appartementsblokken te plaatsen met ondergrondse parking. Bij het openbaar onderzoek kwamen er een kleine duizend bezwaarschriften binnen. Het bebouwen van open, groene ruimte ligt steeds gevoelig. In 2019 stapten enkele buurtbewoners naar de Raad van State, en ze kregen gelijk. Het RUP werd vernietigd omdat de Raad van oordeel was dat de gemeente het RUP onmogelijk kon afleveren in alle objectiviteit.
Dat laatste wordt erkend door burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout&Vremde). “Dat komt omdat we voordien al afspraken hadden gemaakt met de eigenaars van de tuin. Zoals bijvoorbeeld de muziekschool die gratis gebruik zou mogen maken van het landhuis, het openbaar maken van een wandelweg door het park en enkele andere stedenbouwkundige lasten. Intussen zijn al die samenwerkingsovereenkomsten terug ingetrokken zodat we terug met een schone lei kunnen beginnen aan het nieuwe plan.”
80% parkzone
Het bestuur heeft intussen een opdracht uitgeschreven naar verschillende studiebureaus. De deadline daarvoor is intussen verstreken dus wellicht komt er snel concreter nieuws over hoe de parktuin er zal moeten uitzien in de toekomst. “Voor ons is het vooral belangrijk dat de tuin publiek wordt”, gaat T’Sijen verder. “Daarnaast moet het landhuis gerenoveerd worden en moet er ruimte komen voor appartementen. De verhouding parkzone-bebouwing was bij het vorige 70-30%, in principe willen we nu nog verder gaan met 80% groen en 20% bebouwing.”
(lees verder onder de foto)
Met het omvormen naar woonzone, wordt het landhuis, dat eigenlijk in parkzone staat, geregulariseerd. Door de 20% woonzone naar het landhuis te verplaatsen, waar minder bomen staan, zal er ook minder gekapt moeten worden. Bovendien wordt de groene zone aan de groene zone aan de Alexander Franckstraat daarmee gespaard. “Zo wordt de groene inkom in ons dorp gespaard”, zegt T’Sijen. “Als we het park publiek kunnen maken, hebben we samen met het speelbos zes hectare groen in het centrum van Boechout, één grote, groene oase.”
Excuus?
Oppositiepartij ’t Dorp ziet het openbaar maken van meer groen als een excuus van het bestuur om projectontwikkelaars de tuin te laten volbouwen. “Bovendien is er geen enkele woningnood in Boechout, wel integendeel”, klinkt het bij ’t Dorp. “De burgemeester heeft zelf toegegeven dat er de voorbije jaren al meer dan genoeg woningen zijn bijgebouwd voor de toekomstige woningbehoefte tot ver voorbij 2040. Het bestuur slaat er maar niet in om de belofte om CO2-uitstoot te verminderen, 20% tegen 2020 en 40% tegen 2030, na te komen. Om dan bomen te gaan kappen om te verharden en te bouwen, is te gek voor woorden. Waarom wil het bestuur per se dat het park verkaveld wordt? Wie heeft daar behoefte aan? Wie wil men daar een plezier mee doen?”, klinkt het suggestief.
Het RUP Vijverhof komt ook aan bod in de klacht van oppositieraadslid Filip Peeters (’t Dorp) tegen T’Sijen. Volgens Peeters voert T’Sijen een beleid in Boechout dat bepaalde projectontwikkelaars systematisch bevoordeeld, onder andere in de parktuin. De burgemeester ontkent dat. De klacht wordt momenteel onderzocht door Audit Vlaanderen. Zo’n onderzoek kan jaren duren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Accijnzen voor aardgas verhogen in juli én mogelijk ook in oktober: op welke financiële impact moet je rekenen?
-
Mijnenergie
Goedkoop water opwarmen: doe je dat met de waterkoker, de kokendwaterkraan of het fornuis?
Van pasta of aardappelen koken voor een zomers slaatje tot de avond afsluiten met een ontspannend tasje thee: je kookt vaker water dan je denkt. De meesten onder ons doen dit met de waterkoker. Toch zweren sommigen bij de pan of fluitketel op het fornuis. Met de kokendwaterkraan biedt zich sinds enige tijd ook een meer trendy alternatief aan. Maar waar liggen de verbruikskosten het laagst? Mijnenergie.be maakte de berekening. -
Spaargids.be
Welk nettobedrag ontvang je écht van je pensioensparen? In het allerslechtste geval kan je verlies lijden
Doe je aan pensioensparen? Hoe zeker ben je dan dat je op de pensioenleeftijd het bedrag dat je verwacht ook effectief krijgt? Spaargids.be pluist de verschillende scenario’s bij het opnemen van je centen uit. -
-
VERKEERSINFO
Halfuur vertraging na ongeval op E313 richting Hasselt in Ranst
Ranst -
PREMIUM
REPORTAGE. Een rood-witte dag voor in de geschiedenisboeken: spelers van RAFC als helden onthaald op Grote Markt
Met duizenden waren ze: een massa supporters kleurde de Antwerpse Grote Markt vandaag rood en wit. De eerste titel in 66 jaar werd stevig gevierd, met als hoogtepunt de spelers die met een open bus naar de Grote Markt werden gereden en de supporters toespraken vanop het Schoon Verdiep. Lees hier het verslag van een onvergetelijke dag. “Aaantwaarpe gaa ze gaa veur maa: ROOD! WIT!”Antwerpen -
PREMIUM
HUIZENJACHT. Zoersel, groene parel tussen Antwerpen en Turnhout: “Gezinnen verlaten de grootstad om hier te wonen op grote domeinen”
Op zoek naar een nieuwe stek of gewoon nieuwsgierig naar wat de woningen tegenwoordig kosten in Vlaanderen en waar iedereen wil wonen? Wij gaan elke week op ronde in heel Vlaanderen met lokale vastgoedmakelaars. Deze keer trekken we naar Zoersel, de residentiële gemeente centraal gelegen tussen de twee steden Antwerpen en Turnhout. “Enkele luxevilla’s voor meer dan een miljoen euro staan hier momenteel te koop.”Zoersel -
Ticketverkoop nieuwe cultuurseizoen Lint gaat op 6 juni van start
Lint