Limburgse bakkemoezevlaai van Bakkerij Knapen: “Zoeken naar een goede mix tussen vernieuwing en traditie”
Al sinds 1899 maakt Bakkerij Knapen uit Bocholt bakkemoezevlaai. Jack stopte in 1994 met het maken van deze vlaai met gedroogde peren, maar op vraag van de klanten en van tv-kok Jeroen Meus haalde hij het oude recept van zijn overgrootouders toch weer boven. “En de vlaai is nu lekkerder dan ooit.”
In de negentiende eeuw had elke bakker zijn eigen vlaai. Zo ook de ouders van Frans Knapen, die net voorbij de grens in Nederweert woonden en er de coöperatieve bakkerij Sint-Antonius runden. Samen met Josephina Linsen opende Frans in 1889 zijn zaak in Bocholt. Het koppel koos voor vlaai met gedroogde peren. Hun zoon Jaak Knapen en diens partner Adelaïde Teyssen namen het recept over en later deden Jaak Knapen Jr. en Simone Stienaerts hetzelfde. Honderd jaar en drie generaties later kwamen Jack Knapen en Karien Meus in 1989 aan het roer. De tijden waren ondertussen veranderd, maar het recept van de bakkemoezevlaai bleef al die tijd hetzelfde. “Voor mij was het een late roeping in de bakkerij”, geeft Jack toe. “Al vier generaties nam de jongste zoon de bakkerij over. Ik was al 20 jaar toen ik uiteindelijk mijn hart volgde. Ik heb mijn studies voor vertaler-tolk stopgezet en heb toch voor de bakkerij gekozen.”
Principes
“Ik heb één gouden regel: als ik het werk van mijn grootvaders niet meer herken, ben ik mijn ambacht aan het verloochenen. Je moet dan ook altijd zoeken naar een goede mix tussen vernieuwing en traditie. Zo proberen we oog te hebben voor samenwerkingen met plaatselijke handelaars. Sinds 2017 werken we bijvoorbeeld alleen nog met rogge die in Bocholt wordt geteeld. Het eerste jaar heeft het Biotechnicum voor de rogge gezorgd. Nu wordt ze geteeld door Paul Ceyssens. Dankzij deze principes blijft de passie voor het beroep behouden.”
Ik heb één gouden regel: als ik het werk van mijn grootvaders niet meer herken, ben ik mijn ambacht aan het verloochenen
Gedroogde muizen
Volgens Jack is het verhaal van de ‘bakkemoeze’ al eeuwenoud. “Vroeger had iedere boerderij een bakoven. Op vrijdag werd er gebakken voor de hele week. Eerst brood, daarna vlaai en eventueel nog wat kleingoed. Als de oven leeg was, werd na de oogst het overschot aan peren in de oven gegooid. Die bleven daar dan liggen tot de week erna. Voor het opnieuw stoken van de oven werden de peren er weer uitgehaald. Dit proces werd herhaald tot de peren volledig droog waren. Die gedroogde peren konden dan langer bewaard blijven. Ze zien er bij het ‘uitovenen’ een beetje uit als gedroogde muizen. Daaraan dankt het zijn naam ‘bakke-moeze’.”
De gedroogde peren vormen de basis van de bakkemoezevlaai. “Voor de spijs worden de steeltjes verwijderd en worden de peren een nacht geweekt in water. De volgende dag worden de peren opgekookt, door de ‘passe-vite’ (roerzeef, nvdr) gedraaid en weer opgekookt. Daar wordt ook suiker en kaneel aan toegevoegd. De bodem is een typische Limburgse vlaaiendeeg.”
Dagelijkse Kost
Met dank aan Jeroen Meus, die in zijn programma Dagelijkse Kost op zoek ging naar authentieke producten en zelf ook Limburgse roots heeft, wordt de bakkemoezevlaai nu dus weer gemaakt bij Bakkerij Knapen. “We verkopen tien vlaaien per week”, gaat Jack verder. “De ene koopt die omdat hij de vlaai nog kent van vroeger, de andere eerder uit nieuwsgierigheid. Maar een ding is zeker: vandaag is de vlaai lekkerder dan ooit. Door ook nog samen te werken met het familiaal fruitbedrijf Gezond van bij Ons wordt het verhaal nog mooier. De zaakvoerders zochten voor hun assortiment namelijk peren die het best aansluiten bij de vroegere Bergamotpeer en kwamen uit bij ons. Zo komt er weer een nieuw hoofdstuk bij in de rijke geschiedenis van de vlaai”, besluit Jack.
Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin. -
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
Pelt
‘Prille Cadansers’ delen voor het eerst het podium met de oudere groepen
Aanstaande vrijdag en zaterdag zetten de jongste dansers van Imago Tijl, de dansgroep verbonden aan de WICO-scholengemeenschap, hun eerste stapjes op het Dommelhofpodium. De 32ste editie wordt meteen ook een unieke editie. Voor het eerst zullen ‘de Prille Cadansers’ het podium delen met de grote jongens en meisjes. -
-
PREMIUMLimburg
Geen sneltram, wél trambus op Spartacuslijn Hasselt-Maastricht: “Na 20 jaar eindelijk vooruitgang in dit dossier”
De Vlaamse regering gaat akkoord met de keuze voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) via een elektrische trambus voor Spartacus Lijn 1 Hasselt – Maastricht. Het verhaal van een tram op tramsporen is daarmee definitief van tafel geveegd. “Dat zou een stap terug in de tijd zijn", zegt minister Lydia Peeters (Open Vld), die op termijn vooral naar hypermoderne vervoersmogelijkheden kijkt. -
Peer
Graven zonder concessie op kerkhof Kleine-Brogel herbegraven
Van 7 tot en met 10 juni 2022 worden de graven zonder concessie op het kerkhof van Kleine-Brogel opgegraven en herbegraven. Het gaat over 41 graven die zullen ontruimd worden. -
PREMIUMBalen/Lommel/Antwerpen
Van de droomhuisjes in uw tuin naar een eigen pretpark: maak kennis met Siemon (31) en Lars (26). “Onze teamleden zijn minstens even zot als wijzelf”
Ze bouwden voor al droomhuisjes voor klein en groot en konden Studio 100 als klant strikken om attracties aan te kleden. Nu volgt een nieuwe mijlpaal voor het bedrijfje Eye-Opener van Siemon en Lars: ze willen een eigen indoorpretpark creëren, een ‘belevingswereld’ waar magie en fantasie centraal staan. “We zitten op een rollercoaster en hij lijkt maar niet te stoppen”, glimlacht het creatieve duo. -
Tweakers
Gemiddelde Belg ontvangt 1.600 euro netto vakantiegeld: deze toptv's passen binnen dit budget
Honderdduizenden werknemers krijgen rond deze periode een deugddoende som aan vakantiegeld. Ben je niet zo’n vakantieganger en wil je liever investeren in een gloednieuwe tv voor thuis? Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers geeft zijn top 3 van toestellen mee die je met je vakantiegeld kan betalen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer