Een archiefbeeld van de zesling. Bovenaan de krant van vrijdag 19 augustus , toen de geboorte voorpaginanieuws was. Rechts bovenaan de drie Red Bulls, voor hun vertrek naar de Spelen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een archiefbeeld van de zesling. Bovenaan de krant van vrijdag 19 augustus , toen de geboorte voorpaginanieuws was. Rechts bovenaan de drie Red Bulls, voor hun vertrek naar de Spelen. © PN/Belga/RV

Ze waren wereldnieuws bij hun geboorte in 1983, vandaag staan Bruno, Arne en Tom van ‘Blankenbergse Zesling’ in Tokio: “We hebben lang gezwegen, maar willen een lans breken voor onze sport”

BlankenbergeOp 17 augustus 1983 werd Blankenberge eventjes wereldnieuws. In het Fabiolaziekenhuis was een 23-koppig team voorbereid om een vierling ter wereld te brengen. De medische wetenschap stond nog niet zo ver als nu en mama Ria beviel van een zesling. Meer dan drie decennia werd het stil rond de ‘Zesling van Blankenberge’, vandaag staan drie van de zes in Tokio, op de Paralympische Spelen, met de Red Bulls. “Dat we hier als team op de Spelen staan, is onze verdienste. Dat we deel zijn van een zesling, eerder een toevalligheid”, zegt Bruno Vanhove (38). Een ontwapenende babbel met dé vaandeldrager van het Belgische goalball. 

  1. Na corona is nu WK voetbal spelbreker voor Brugse Kerstloop: “We konden niet weten dat Rode Duivels zó vroeg zouden sneuvelen”
    PREMIUM
    Brugge

    Na corona is nu WK voetbal spelbreker voor Brugse Kerstloop: “We konden niet weten dat Rode Duivels zó vroeg zouden sneuvelen”

    Niet op vrijdagavond zoals gewoonlijk, maar wél op een zondagavond. De Kerstloop in Brugge ondergaat voor de elfde editie een opvallende wijziging. Maar de nieuwe datum – omwille van het WK voetbal – schrikt veel lopers af, zo blijkt. Met voorlopig zo’n 3.000 ingeschreven lopers zitten ze ver af van de topedities enkele jaren geleden. “Na corona is dit opnieuw een streep door de rekening", zegt organisator Ivan Degrieck. Al kunnen sportievelingen zich wel nog steeds inschrijven.