Tom Cocle op de werkvloer: het strand van Blankenberge.
Volledig scherm
PREMIUM
Tom Cocle op de werkvloer: het strand van Blankenberge. © Filip Vanden Berghe

Tom Cocle begint aan zijn 24ste zomer als hoofdredder in Blankenberge: “Mijn jobstudenten geef ik steevast mee dat het hier geen Baywatch is”

BlankenbergeAls baby vertoefde hij al op het strand van Blankenberge. Tom Cocle was daarom voorbestemd om een levensverhaal tussen zand en zee te schrijven. Ondertussen zit hij al 24 jaar op post als hoofdredder. Wij zochten hem op in het kantoor van de zeereddingsdienst voor een persoonlijke en open babbel. “Onze job is de laatste jaren veel moeilijker geworden”, is één van de uitspraken die de vaak harde, maar enigszins mooie realiteit van de strandredders blootlegt.

 1. Waterpeil van Damse Vaart stond nooit eerder zo laag in richting van Nederland: overzetboot Kobus uit voorzorg gesloten
  PREMIUM
  Damme/Brugge

  Waterpeil van Damse Vaart stond nooit eerder zo laag in richting van Nederland: overzet­boot Kobus uit voorzorg gesloten

  Het waterpeil langs de Damse Vaart, in het stuk tussen de Siphon en Nederland, is in geen decennia zo laag geweest als nu. De reden: een combinatie van de droogte én een slecht werkend pompsysteem. Kobus, de overzetboot die je zelf moet bedienen in Lapscheure, ligt zelfs aan de ketting. “Dit is hoogst uitzonderlijk", zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.
 1. Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
  Gouden 11
  4

  Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwat­chers kijken vooruit

  De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden.