Zweedse gehaktballetjes? Ze komen uit Turkije

Köttbullar, of kleine gehaktballetjes: wereldwijd het bekendste Zweedse gerecht, met dank aan Ikea.
Thinkstock Köttbullar, of kleine gehaktballetjes: wereldwijd het bekendste Zweedse gerecht, met dank aan Ikea.
Köttbullar is het bekendste nationale gerecht van Zweden, maar het originele recept van de beroemde gehaktballetjes blijkt uit een ander land te komen: Turkije. Dat heeft het officiële account van Zweden zelf op Twitter gemeld.

De tweet van zaterdag luidde: "Zweedse gehaktballetjes zijn eigenlijk gebaseerd op een recept dat koning Karel XII mee naar huis bracht uit Turkije in het begin van de 18de eeuw. Dat zijn de feiten!"

Turken noemden het op Twitter meteen een "bekentenis" en wezen er fijntjes op dat de balletjes niet het enige product zijn dat Karel XII uit Turkije meenam naar Zweden. Volgens Annie Mattson van de universiteit van Uppsala had de koning inderdaad ook koffiebonen en het recept voor gevulde kool bij zich. 

Koning Karel leefde een tijdje in de Moldavische stad Bender - destijds Turks grondgebied - nadat hij in 1709 een afmattende strijd had verloren tegen de Russen. Hij regeerde van 1697 tot 1718. In 1714 keerde de oorlogszuchtige vorst terug naar Zweden.

Bij ons, en in de rest van de wereld, staan de bekende balletjes zowat synoniem met de gezinsvriendelijke keuken van de Zweedse meubelgigant Ikea. Lekker, betaalbaar, en je moet ze niet eens zélf in elkaar flansen!
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • sen kal

  Nog altijd 1000 maal beter en gezonder dan bloedworst die hier word gegeten afschuwelijk

 • Dimos Sotiropoulos

  Kamal... Geschiedenis begint niet bij het Ottomaanse rijk... er hebben grotere rijken bestaan ervoor waardoor invloeden zich gemengd hebben.. Alexander de Grote als voorbeeld?...

 • Christine Laevers

  De aardappelen komen uit Zuid-Amerika maar de beste frieten zijn de Belgische ... gemaakt door een Chinees ? Dat niemand zich zorgen maakt over economische belangen behartigd door welke instantie ook. Er zal altijd innovatieve handel zijn. Mijn Russische buurvrouw maakt heerlijke visballetjes van zelfgeviste Franse vis ... Wat maakt het uit ? Als het maar gezond en diervriendelijk is.

 • wim CLAES

  dus turken hadden afrikanen als slaaf? Interessant... en ze aten varkenvlees met veenvessensaus...nog beter.en koffie komt niet uit afrika maar uit arabie.groeit heel goed in het zand...

 • Geert Van de Moortele

  Aardappelen komen oorspronkelijk uit de hooglanden van Ecuador !