Zweedse blikjesraper bezat fortuin van meer dan 1 miljoen

Een Zweedse excentriekeling die blikjes verzamelde en afval uit de vuilbakken at, bleek in werkelijkheid een rijke stinkerd met een fortuin van meer dan één miljoen euro. De man overleed in 2008 aan een hartaanval op zijn zestigste. Zijn dood bracht twist met zich mee over zijn nalatenschap. Dat meldt Sky News.

'Tin-Can-Curt' was de bijnaam van Curt Degerman, die een genie bleek in het beleggen van zijn weinige spaarcentjes. Nochtans zwierf hij in het Zweedse stadje Skelleftea rond, gekleed in een vieze blauwe jas en een gescheurde broek, op zoek naar blikjes in de vuilbakken. Degerman had een sobere levensstijl maar tussen zijn verzamelbeurten van oud ijzer in was hij vaak te vinden in de stadsbibliotheek waar hij boeken over de beurs verslond.

Beursgenie
Bij zijn overlijden in 2008 ontdekten zijn familieleden dat Degerman aandelen bezat voor meer dan één miljoen euro. Hij had ook 124 goudstaven gekocht, ter waarde van 280.000 euro. Verder was hij eigenaar van zijn huis en had hij 4.500 op zijn zichtrekening staan. Er werd ook 300 euro aan baar geld gevonden in zijn woning.

Ruzie rond erfenis
Degerman liet zijn fortuin na aan een neef, die hem geregeld een bezoekje had gebracht op het einde van zijn leven. De Zweedse wet bepaalde echter dat Degermans oom recht had op het geld. De oom en de neef zijn inmiddels tot een vergelijk gekomen, maar details daarover willen de ongetwijfeld gigantisch rijke heren niet kwijt. (jv)