Zweeds onderzoek: "Vliegtuiglawaai maakt je dik"

THINKSTOCK
Overmatige blootstelling aan geluid maakt je dikker. Vooral de lichaamsomtrek van mensen die in de buurt van een luchthaven wonen, neemt hierdoor aanzienlijk toe. Tot dit verrassend besluit komt een Zweeds onderzoeksteam.

De wetenschappers wouden nagaan wat het effect is van geluidsoverlast op de taille van de mens. Daarvoor werden meer dan 5.000 Zweedse inwoners gedurende 10 jaar onderzocht. De conclusie? "Wanneer je in erg lawaaierige omgeving woont, kan dat leiden tot een toename van de maagomvang met 6 centimeter", stelt onderzoekster Charlotta Eriksson.

Vooral de mensen die dicht bij de luchthaven wonen blijken kwetsbaarder dan anderen. Zelfs wanneer andere omgevingsfactoren en de levensstijl mee in rekening worden genomen, blijkt de omtrek van personen die vaak geconfronteerd worden met het geluid van opstijgende of dalende vliegtuigen nog extra uit te zetten met 1,5 centimeter.

Volgens de onderzoekers leidt de blootstelling aan (vliegtuig)lawaai tot een toename van het stresshormoon cortisol, wat een effect heeft op de vetopslag in de maag.

THINKSTOCK