Zwanger meisje balkt dertig keer per dag als een ezel

Leuk is anders: sinds haar zwangerschap balkt de achttienjarige Cody Hagel zeker dertig keer per dag als een ezel. En het straffe is dat ze er zelf helemaal niets aan kan doen.

Sinds haar veertiende lijdt Cody immers aan het syndroom van Gilles de la Tourette. Dat uitte zich in eerste instantie vooral in ongecontroleerde schokbewegingen van haar hoofd en been.

Vijf maanden geleden begon de tiener echter ook verbaal uit de bocht te gaan: zonder enige aanleiding roept ze "yes" of maakt ze ezelgeluiden. Vreemd genoeg valt die zorgwekkende evolutie samen met het begin van haar zwangerschap.

Geen toeval, menen gezondheidsexperts. De komst van een baby verandert vaak de aard van de aandoening, en soms verdwijnt ze zelfs gewoon. De exacte reden blijft echter een groot vraagteken.

"Schaam me"

Cody leeft samen met haar ouders op een boerderij in North Dakota. En opvallend: met Oliver en Rachel lopen daar ook twee ezels rond. "Hun gebalk klinkt me vertrouwd in de oren, dus dat is allicht wel de reden waarom ik ben beginnen iaën", meent het meisje. "Ik schaam me ervoor, maar mijn familie reageert gelukkig heel begrijpend. Als mensen vreemd beginnen kijken, wordt het alleen maar erger. En dan doen zij gewoon alsof er niets aan de hand is."

"50 procent kans"
Cody maakt zich begrijpelijkerwijs zorgen dat ook haar zoon Damien straks te maken zal krijgen met Tourette. "Ze hebben me verteld dat er 50 procent kans is dat hij het ook krijgt als een van de ouders er aan lijdt. Ik voel me er nu al slecht bij. Maar als hij het zitten heeft, zal ik hem erdoor kunnen helpen."

"Frustrerend"
Dat het niet altijd een lachertje is om met zo'n aandoening te leven, wenst de zwangere tiener tot slot nog te benadrukken. "In het begin ondervond ik geen probleem, de leerkrachten hadden mijn situatie aan de andere studenten goed uitgelegd. Toen ik van school veranderde, begon de ellende echter. De mensen daar waren niet meer zo begripvol en sommigen vroegen me recht in mijn gezicht wat er met me scheelde. Ik kon dat niet in detail aan elke persoon uitleggen en dat was heel frustrerend. Ik wil gewoon dat iedereen wéét wat Tourette is en hoop dat mensen die eraan lijden niet meer met een scheef oog bekeken zullen worden." (svm)