Zo ziet een file in Peking eruit

Hier in België is de filelast ondraaglijk, maar in China betekent in de file staan toch nog iets helemaal anders. Terwijl gisteren honderdduizenden mensen van vakantie terugkeerden, stond er op een autostrade in Peking een file van 50 (!) rijstroken. In vergelijking met deze chaos is het op de E40, E313 en E17 nog gezapig rijden.

Wanneer de vakantie ten einde loopt, mag je je meestal verwachten aan heel wat fileleed. Dat is in China niet anders, maar daar neemt het fileleed wat grotere proporties aan. Naar verluidt zouden ongeveer 750 miljoen Chinezen op vakantie zijn geweest tijdens de vakantieweek van de Nationale Feestdag. Al dat volk moet uiteraard ook terugkeren, en die dag was vandaag aangebroken.

Op een nieuw knooppunt moesten honderdduizenden auto's aanschuiven om tol te betalen. Aan het tolpunt vernauwt de weg er van 50 tot 20 rijstroken, wat logischerwijze met verkeerschaos gepaard gaat. Om de tijd te doden wandelden chauffeurs wat over de autostrade.

Niet alleen Peking had af te rekenen met een verkeersinferno, ook andere steden als Shanghai en Nanjing kreunden onder het verkeer.

Elk jaar stijgt het aantal toeristen in de drukste week van het jaar. Alle Chinezen willen de Chinese nationale feestdag vieren tussen 1 oktober en 7 oktober.