Zin in een massage van deze vier reusachtige pythons?

Niets ontspannenders dan een massage, toch? Tenzij die gegeven wordt door vier... Birmese pythons. Die unieke ervaring biedt een zoo in de Filipijnen gratis aan, en niet zonder succes. Bezoekers staan zelfs in de rij om zich een kwartier lang te laten 'versmachten'. Want vergis u niet: de glibberige beestjes mogen dan niet giftig zijn, ze kunnen hun slachtoffers natuurlijk wel doodknijpen. En met vier exemplaren op je lichaam -goed voor in totaal 250 kilogram- is van ontsnappen geen sprake. Enkele dierenverzorgers houden uiteraard wel een oogje in het zeil.

"Ik heb het nu al twee keer meegemaakt en kan het nog doorvertellen", aldus Hawaïaan Ian Maclean. "Ik moest op mijn rug op een bed van bamboe gaan liggen, terwijl de experts uitlegden wat wel en niet mocht. Die instructies zijn natuurlijk cruciaal, zo is lucht uitblazen uit den boze. Dat heeft bij hen blijkbaar hetzelfde effect als een kneep in de kont. Om hulp roepen mag ook niet, door die vibraties kan de slang je als een prooi of een roofdier gaan beschouwen."

De kronkelende bewegingen zouden naar verluidt een therapeutisch en kalmerend effect hebben. Het contact van de slangentong met de huid bezorgt u dan weer een "kietelsensatie".

De baas van de dierentuin benadrukt dat er geen gevaar mee gemoeid is. Voor de zekerheid krijgt elke python op voorhand wel minstens tien kippen voorgeschoteld, kwestie van een 'hongertje' te voorkomen. "Slangen zijn enkel gevaarlijk als ze aangevallen worden", stelt Giovanni Romarate. "We gebruiken ook speciaal pythons omdat ze niet giftig zijn. Bezoekers hebben eerst wel wat schrik, maar na afloop reageren de meesten zeer enthousiast. Alsof ze een massage met de handen gekregen hebben."