Ziekenhuis 'geneest' homo's met elektrische schokken

Homo's worden in China nog steeds 'genezen' met elektroshocks op hun hoofd en genitaliën. Dat blijkt uit schokkende beelden die het Australische tv-programma Dateline vanavond uitzendt.

Vijftien jaar geleden werd homoseksualiteit in China officieel niet meer  beschouwd als een geestesziekte. Maar ziekenhuizen bieden nog steeds de barbaarse behandeling aan, onthult Dateline. Kritiek op de praktijken kan leiden tot gevangenisstraf.

Activist John Shen trok undercover en gewapend met een verborgen camera naar onder meer het psychiatrisch ziekenhuis in Tianjin. Daar kreeg hij te horen dat hij zijn seksuele driften kan onderdrukken met medicijnen en shocktherapie.

Koude douche
"Het is een klein elektrisch staafje waarmee je jezelf een schok toedient, dan weet je dat je deze aandrang moet vermijden", krijgt hij van een psychiater te horen. In een opname is te zien dat een verpleegkundige elektroden aanbrengt bij zijn geslachtsdelen.

Shen krijgt ook te horen dat door een 'reflex' van zijn 'toestand' hij op hetzelfde geslacht valt. "Daarom wil ik dat je angst voelt", zegt een arts terwijl hij hem een schok toedient.

"Neem een koude douche of ga lopen"
Een andere undercover 'patiënt' maakte in het geheim opnames in het ziekenhuis van Huashan. "Als je deze aandrang krijgt, kun je een koude douche nemen of gaan lopen om de overtollige hormonen kwijt te raken", stelde een psychiater voor. Daarna kreeg ook hij de elektroshockbehandeling aangeboden. Die kost 525 euro per sessie, er zijn er meerdere nodig om volledig te genezen.

De patiënt kreeg elektroden op zijn hoofd en hij voelde zich steeds verder afstompen terwijl het voltage werd opgevoerd. "Hij kreeg te horen dat dit zijn zenuwstelsel weer in balans brengt."