Zeventiger kruipt in hoogspanningsmast en eist terugkeer de Gaulle

Generaal Charles De Gaulle stierf in 1970.
Wikimedia Generaal Charles De Gaulle stierf in 1970.
Een man van 73 is gisteravond in een hoogspanningsmast gekropen in het zuidwesten van Frankrijk. Hij eiste de terugkeer aan de macht van generaal Charles de Gaulle.

De man deed er twee uur over om de top van de hoogspanningsmast te bereiken van 50 meter. Hij installeerde zich op 10 meter van de hoogspanningskabels, die een spanning hebben van 400.000 volt, en die normaal gezien Spanje bevoorraden, zegt de gendarmerie. "Uit veiligheidsoverwegingen werd de spanning uitgeschakeld. Dat heeft geen gevolgen voor de bevoorrading van de regio, noch voor de export naar Spanje", zegt beheerder van het Franse elektriciteitsnet RTE.

De beweegredenen van de man, die bekendstond bij de politie, blijven nog onduidelijk. Hij ontrolde spandoeken waarin hij de terugkeer "aan de macht in 2017" eiste van generaal Charles De Gaulle. Probleem: De Gaulle overleed op 9 november 1970. Ook riep hij: "Bedriegers buiten".

Afgelopen nacht kroop de man weer naar beneden, iets na 1 uur, geholpen door de brandweer. Hij werd overgebracht naar een psychiatrische instelling.