Zes maanden cel voor killerclown die zwangere vrouw bedreigde met bijl

AFP
In het Verenigd Koninkrijk is een tiener die zich voordeed als horrorclown en zo een zwangere vrouw de stuipen op het lijf joeg, vandaag veroordeeld tot zes maanden cel. De achttienjarige Michael March is daarmee de eerste persoon die een straf krijgt voor zijn deelname aan de killerclown-rage die vorig najaar het Verenigd Koninkrijk teisterde.

Het incident vond plaats op de avond voor Halloween. March deed een voorbijwandelend koppel schrikken door met een bijl hard op de grond in te hakken. De vrouw, toen 22 weken zwanger, gooide een baksteen naar hem in een poging om zichzelf te verdedigen voor hij ervandoor ging.

De politie kwam March op het spoor via bewakingsbeelden en vond de bijl en het clownmasker in zijn rugzak. "Ik wilde niemand pijn doen", zei hij meteen bij zijn arrestatie.

De verdediging bracht aan dat March geen strafblad heeft en dat hij inwoont bij zijn grootouders, waar hij helpt bij de zorg voor zijn opa. Hij beseft dat hij "dom en roekeloos" was en dat het beangstigend moet geweest zijn, aldus zijn advocaat, die de rechter probeerde te overtuigen om March geen celstraf te geven omdat hij op het ogenblik van de feiten slechts zeventien jaar oud was. "Dit was een Halloween-grap die gruwelijk verkeerd liep," zei hij.

Maar de rechter was onvermurwbaar: "Met een bijl zwaaien en mensen op straat bedreigen is ernstig in elke context," oordeelde hij. "Het feit dat je een clownmasker droeg is een bezwarend feit omdat het de angst die ze ervoeren verergerde en het was een manier om te verbergen wie je was."

De horrorclown-rage zorgde ervoor dat de Britse Kindertelefoon in oktober 2016 roodgloeiend stond door telefoontjes van jongeren die doodsbang waren door het macabere fenomeen. Bij de politie werden tientallen klachten ingediend.