Zes jaar later: zo fris ziet de laatst verkochte McDonald's-burger in IJsland er nu uit

Intact. Dat is het eerst woord dat in een mens opkomt bij het zien van deze hamburger van McDonald's. Hjörter Smárason kocht het allerlaatste exemplaar dat in IJsland te verkijgen was toen de McDonald's-filialen daar eind oktober 2009 alle drie definitief de deuren sloten. De kerel at het voedsel niet op. Hij wou liever nagaan of het gerucht dat fastfoodhamburgers nooit bederven wel klopte. En ja, hoor!

Smárason hield de burger met frietjes drie jaar lang bij in een plastic zak. In 2012 schonk hij de onaangetaste hamburger aan het Nationaal Museum van IJsland. Volgens een Deense expert kon het museum de burger echter niet bewaren zoals het hoorde en zo kreeg Smárason zijn eten terug in handen. "Ze vergisten zich want de hamburger bewaart duidelijk uit zichzelf", zegt de IJslander. Museumbezoekers zouden overigens nog van de frietjes gegeten hebben.

De rechtmatige eigenaar van de fastfood liet zijn waar inmiddels onderbrengen bij vrienden die het Bus Hostel in Reykjavik runnen. Zij stellen het na bijna zes jaar onvoorstelbaar goed bewaarde eten nu permanent tentoon.