Zes jaar geleden was deze achtjarige een kettingrokende peuter: "Rook alsjeblieft niet"

CNN
Nog voor zijn tweede levensjaar had de kleine Ardi Rizal uit Indonesië zijn eerste sigaret opgestoken. Niet veel later was hij een verstokte roker die dagelijks een paar pakjes per dag rookte. Wereldwijd werd er schande over gesproken. Zes jaar later gaat het een stuk beter met de gezondheid van Ardi. Niet alleen zijn sigarettenverslaving, maar ook zijn verslaving aan junkfood is over.

Hij woont in een klein dorpje dat omringd wordt door boerenland en plantages in het zuiden van Sumatra. Voor zijn acht jaar heeft Ardi Rizal (ook wel Aldi Suganda genoemd) al best wat meegemaakt. Want een reportage waarin de toen tweejarige dikke Ardi al rokend werd gespot, achtervolgt hem al jaren. 

Zes jaar geleden was hij een kleine kettingroker die verscheidene pakjes per dag rookte. Om daar vanaf te komen, was ook voor een jong kind niet gemakkelijk. "Het was heel zwaar voor me om te stoppen. Als ik niet rook, smaakt mijn mond zuur en voelt mijn hoofd duizelig aan.''

Zijn moeder Diana werkt op de lokale markt, waar Ardi zijn verslaving opdeed. "Hij zag anderen roken en deed hen gewoon na. Ik had strenger moeten zijn, maar als ik hem geen sigaret gaf, bonkte hij met zijn hoofd op de grond'', legt ze uit. "Ik durfde er niks aan te veranderen. Ik was bang dat hij dood zou gaan.''

(Lees verder onder de foto)

afp

Ook verslaafd aan fastfood

Het was uiteindelijk door tussenkomst van een van de bekendste Indonesische psychologen, Seto Mulyadi, dat het lukte om zijn rookverslaving te beëindigen. Maar dat kostte hem jaren.

En toen hij eindelijk de sigaretten links kon laten liggen, verruilde hij de ene verslaving voor de andere: fastfood. "We wonen met veel mensen in een huis. Er is altijd wel iemand die hem wat te eten gaf'', aldus moeder Diana. 

Volgens psycholoog Mulyadi was het zwaar voor Ardi, maar lukte het hem omdat de jongen intelligent is en omdat een jonge geest nog goed te beïnvloeden is. In plaats van roken of snacken, moest Ardi leren sporten en spelen. Langzamerhand verminderde hij de hoeveelheid sigaretten en werd hij steeds actiever. 

Ardi, nu een schoolgaand kind dat prima cijfers haalt, is blij dat hij van zijn verslavingen verlost is. "Ik voel me beter, mijn lichaam is gezonder.'' Hij stelt ook nooit meer te willen roken. "Ik wil niet ziek worden'', verklaart hij.

In Indonesië rookt ongeveer een miljoen kinderen onder de zestien jaar. Hij is vastbesloten om hen te helpen. "Rook alsjeblieft niet. Probeer het niet eens. Het is heel zwaar om er mee te stoppen.''

Rook alsjeblieft niet. Probeer het niet eens. Het is heel zwaar om er mee te stoppen

Ardi RizalReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.