YouTubers op wandel in verlaten Home Mathilde Schroyens, het vakantieverblijf waar duizenden Antwerpenaars weekje zee beleefden

Home Mathilde Schroyens in Sint-Idesbald (Koksijde), voor duizenden Antwerpenaars een brok nostalgie omdat ze er massaal op zeeklassen gingen, verdwijnt binnenkort definitief om plaats te maken voor assistentiewoningen voor senioren. 

De tijd tikte dus voor de YouTubers van Exploration Team Waasland (ETW) om het verlaten vakantieverblijf van vzw Kindervreugd nog een bezoekje te brengen.  De urban explorers gingen op 25 februari een kijkje nemen. Ze stelden onder andere vast dat het schoolbord in een van de klasjes nog niet geheel was afgeveegd.

De stad Antwerpen besliste in 2013 om het gebouw na 59 jaar van de hand te doen omdat de kosten te hoog opliepen. Een stille mars in Sint-Idesbald en protestacties aan het Antwerpse Stadhuis haalden niets uit.

Het verblijf is vernoemd naar de socialistische onderswijsschepen Mathilde Schroyens (1912-1996), die van 1977 tot 1983 de eerste vrouwelijke burgemeester van de Scheldestad was.

YouTube Exploration Team Waasland
YouTube Exploration Team Waasland
YouTube Exploration Team Waasland44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ben bosmans

  Dat gebouw zit waarschijnlijk vol asbest! Beter wegblijven!

 • Lieve Princen

  Inderdaad Nostalgie... Heb er zelf verbleven in het 5de studiejaar lagere school en later in het 2de middelbaar. Uiteindelijk ben ik er in de jaren 70 als monitrice begonnen en een onvergetelijke tijd meegemaakt. Is ook de plaats waar ik mijn ventje , turnleraar John geerts , heb leren kennen. Samen heel wat avontuurtjes beleefd met de collega's en met de studenten. Wij waren 40 jaar gehuwd, helaas is mijn allerliefste 3 jaar gelede overleden

 • frans vereken

  de zaak confisqueren, renoveren en heropenen!!!

 • rik lagrou

  in plaats van daar een voor buitenlands -binnenland toeristen met handicap zo aan onze kust op vakantie Nee men zal weer meer aan woekerprijzen voor overheid en mensen daar met 3€ per dag voeden Fijne dag opgesloten kijken naar zee dit is wat oudjes zullen krijgen als ze al uit bed gaan gehaald worden!!

 • Richard Cootmans

  Als kind gingen wij kijken naar de ruwbouw van het nieuwe home aan zee.Wij verbleven toen nog in Hotel Belvedere in Knokke. Later werd ik monitrice in dit nieuwe home. Een prachtig gebouw. Men kwam toen kijken vanuit het buitenland naar het concept van dit gebouw om aldus kinderen een echte vakantie te bezorgen. Ik heb er mooie herinneringen aan. Wat gebeurt er met het borstbeeldje van Mevrouw Schroyens ? Met dank aan Kindervreugd voor deze mooie herinneringen. Lucienne De Buyser.