Yogagoeroe zwiert baby's door de lucht 'voor eigen bestwil'

De 51-jarige Lena Fokina haalt halsbrekende toeren uit met pasgeboren baby's: ze zwiert de zuigelingen in het rond en draait ze in alle richtingen. De enkels of polsen van de jonge kinderen zijn daarbij dikwijls het enige houvast. Fokina past de bijzondere 'yogaoefeningen' toe om de aangeboren reflexen van de mens te helpen ontwikkelen en houdt daarover wereldwijd seminaries. Dat meldt Daily Mail.

"Mensen denken dikwijls dat baby's enkel kunnen eten, slapen en wenen. Maar dat is niet waar. Al van bij de geboorte kennen ze natuurlijke reflexen." Met de schrikwekkende toeren, die je hier kan bekijken, bevordert ze naar eigen zeggen de "intellectuele en lichamelijke ontwikkeling van baby's". Dat die vrijwel meteen na de start van de 'sessie' beginnen huilen of overgeven, minimaliseert ze. "De bewegingen zijn goed voor hen en helemaal niet gevaarlijk", stelt Fokina. Volgens haar beginnen ze er na een tijd zelfs van te genieten.

Yogagoeroe
De techniek kent haar wortels bij oude Afrikaanse stammen, aldus de yogagoeroe. De moderne versie ervan, de Charkovsky-methode, werd ontwikkeld door de Russische dokter Igor Charkovsky, bij wie Fokina lessen volgde.

Volgens Lena, die haar praktijk al dertig jaar toepast, was de methode aanvankelijk bedoeld voor kinderen met skelet- of spierproblemen. "Maar ze kan ook toegepast worden op perfect gezonde kinderen." Angst voor het Shaken-babysyndroom, waarbij hevige en onnatuurlijke bewegingen bij baby's hersenbloedingen of zwellingen van de hersenen veroorzaken,  kent ze niet. "Er bestaat geen gevaar. Zolang de therapie geleidelijk wordt toegepast, zijn zelfs pasgeboren baby's welkom", vertelt ze de ouders.

Russische kampioenen

Fokina, die in Rusland woont, geeft wereldwijd seminaries over de methode. Haar favoriete plek is echter Dahab, in Egypte, waar je voor ongeveer driehonderd euro kan deelnemen aan 'Parenting the Deliberate Way', een twaalfdaags werkcollege om de Charkovsky-methode aan te leren (zie bovenstaand filmpje). Het beste bewijs dat de yoga geen kwaad kan, vindt ze bij haar eigen kinderen. "Die zijn immers allemaal Russische kampioenen geworden, in parachutespringen of paardrijden bijvoorbeeld", verdedigt ze haar choquerende broodwinning opnieuw. (adha)