Xbox-gamer voorkomt bloedbad op Texaanse school

AP

Een Canadese gamer heeft een aanslag op een Amerikaanse school verijdeld, meldt de Vancouver Sun. De gamer uit Port Alberni in British Columbia alarmeerde de autoriteiten toen een jongen op de Xbox Live!-dienst zijn plannen en doelwitten onthulde. Ook bij Microsoft zelf schoot de bevoegde dienst in actie.

Gebuisde jongen
De gamer speelde een niet nader genoemd spel met vijf anderen, toen een daarvan begon te praten over het neerschieten van klasgenoten op zijn middelbare school in Texas. De jongen was blijkbaar gebuisd in zijn laatste jaar. Hij beschreef zijn plannen heel gedetailleerd, en gaf zelfs de namen van zijn doelwitten op.

Toen de andere gamer hem hierover vragen stelde, logde de gebuisde jongen uit. De Canadese jongen verwittigde daarop de politie, die met de hulp van Microsofts 'online politie' de jongen kon traceren in San Antonio. De lokale politie pakte hem daar op.

Plannen
WOAI-TV in San Antonio meldt dat de verdachte van plan was wapens te verkrijgen van een bevriende marinier. Hij was blijkbaar van plan een zwangere klasgenote en zijn beste vriend dood te schieten, en vroeg zich af hoe lang het zou duren eer de politie ter plaatse zou zijn. Volgens een politierapport wilde hij een bloedbad van een dergelijke omvang aanrichten zodat "hij op de voorpagina's zou belanden en de mensen hem voor altijd zouden herinneren."

WOAI-TV zegt dat de autoriteiten eerst de schooldirectie en de jongen ontmoetten voor die werd gearresteerd. De schooldirectie omschrijft de jongen als berouwvol, maar denkt dat er geen echte dreiging was. De leerling is wel voor onbepaalde tijd van school gestuurd, en wordt vervolgd.

Bedreigingen
Stephen Toulouse van Microsoft zegt dat hij geen commentaar kan geven op specifieke gevallen, maar zegt dat zijn werkgever nauw samenwerkt met de politie waar mogelijk. "We sporen klanten die vinden dat bepaalde gedragingen op Xbox Live bedreigend of crimineel zijn, enerzijds aan de politie te contacteren, en anderzijds onze ingebouwde hulpmiddelen te gebruiken." (sam)