Wonderkind van 3 kan lezen en geeft medisch advies

Amper drie is hij en hij geeft zijn vader medisch advies, leest de krant en drukt vanuit de zetel op de knopjes van de afstandsbediening. Dokters omschrijven Ettore uit het Italiaanse Perignano bij Pisa dan ook als een 'wonderkind'.

Volgens zijn ouders leert hij veel door observatie en imitatiegedrag. "We hebben hem wel het alfabet geleerd. Het begon als een grap maar al snel kon hij lezen. We hadden nooit gedacht dat zijn ontwikkeling zo snel zou gaan", vertelt zijn vader Francesco Grillo. "Even later begon hij kranten en tv-gidsen te lezen. We dachten eerst dat hij gewoon zinnen kon uithouden en reproduceren als een papegaai maar we ontdekten dat hij echt kon lezen."

Dokters zijn met verstomming geslagen. "Normaal beginnen kinderen pas later te lezen. Dat proces begint als ze naar school gaan en het verloopt geleidelijk", zegt kinderarts Amerigo Celandroni. Volgens zijn vader geeft de bengel ook medische raad. "Op een dag had ik het met mijn vrouw over een medisch probleem. Hij had ons gesprek gehoord en stelde een medicijn voor. Ik verrichte opzoekingswerk en zijn suggestie bleek de beste die ik kon krijgen." (vsv)