Wie dit 4,5 meter hoge beeld van Felipe (prijskaartje 200.000 euro) koopt, moet het binnen het jaar verbranden

AFP
Een metershoog beeld van koning Felipe van Spanje staat te koop in Madrid. Belangstellenden moeten er wel flink voor in de buidel tasten: de verkoper vraagt er 200.000 euro voor, en dan zit er ook nog eens een vreemde voorwaarde aan. Degene die de koninklijke beeltenis namelijk koopt, moet hem binnen het jaar verbranden, melden Spaanse media.

Het 4,5 meter hoge beeld wordt momenteel getoond op de 38e editie van de Contemporary Art Fair in Madrid (ARCOMadrid). De levensechte sculptuur toont de Spaanse monarch in een blauw pak terwijl hij met zijn armen omlaag in de verte kijkt. Personeel zou er zelfs zo nu en dan een vleugje van een Hugo Boss-parfum overheen sproeien, om de ‘koning’ lekker te laten ruiken.

Het beeld is gemaakt door kunstenaars Santiago Sierra en Eugenio Merino. De twee, die bekendstaan om hun controversiële kunst, dwingen de koper een contract te ondertekenen waarin staat dat ze de namaak-Felipe binnen twaalf maanden in vuur en vlam zetten.

Felipe en koningin Letizia hebben vandaag samen met het Peruaanse presidentiële paar een bezoek gebracht aan de hedendaagse kunstbeurs. Onbekend is of de vorst bij het metershoge beeld van zichzelf is langsgegaan.

AFP
Koning Felipe en koningin Letizia brachten vandaag samen met de Peruaanse president een bezoek aan de hedendaagse kunstbeurs in Madrid. Of ze ook de levensecte sculptuur bekeken, is niet bekend.
EPA Koning Felipe en koningin Letizia brachten vandaag samen met de Peruaanse president een bezoek aan de hedendaagse kunstbeurs in Madrid. Of ze ook de levensecte sculptuur bekeken, is niet bekend.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gino Denil

    Dat contract en het verbranden is onderdeel van het kunstwerk, Marc Van der Vloedt. En een kunstwerk koop je volledig. Niet een deel er van.

  • Marc Van der Vloedt

    Kopen en geen zelfbeschikkingsrecht, kunstenaars met een gevoel voor...staatspooierschap (en iedereen kent die nieuwe "soort" ondertussen) ?

  • Albert De Vries

    En 't beeld is in polyester dus bij het verbranden van het beeld gaan geen schadelijke stoffen vrijkomen...

Video