Ga naar de mobiele website
^ Top

Wetenschappelijk bewezen: deze achtbaan helpt mensen van hun nierstenen af

TripAdvisor
Een achtbaan in het Walt Disney World-pretpark in de buurt van Orlanda, Florida, blijkt een heilzaam effect te hebben op mensen met nierstenen. Wetenschappers hebben immers aangetoond dat een ritje op de Big Thunder Mountain tot 70 procent meer kans geeft dat je van de vervelende nierstenen afraakt.

"Er ging een belletje rinkelen toen patiënten mij vertelden dat hun niersteen was afgekomen nadat ze op de Big Thunder Mountain hadden gezeten", zegt professor emeritus David Wartinger van de Michigan State University (MSU). "Eén patiënt was zelfs verlost van drie nierstenen nadat hij meerdere keren een ritje op die bewuste achtbaan had gemaakt".

Professor Wartinger besloot de beweringen van de patiënten aan een grondig wetenschappelijk onderzoek te onderwerpen. Hij ontwierp een kunstmatige nier in 3D met daarin drie steentjes van 4 millimeter groot. Hij stopte de nier in een rugzak en ging liefst twintigmaal op de Big Thunder Mountain zitten. Een rit in het laatste karretje van de rollercoaster leidde tot 64 procent afdrijvingen van de nierstenen. In de voorste karretjes was dat amper 16 procent.

Na deze merkwaardige resultaten werd het onderzoek uitgebreid door MSU-onderzoeker Mark Mitchell. "In totaal gebruikten we 174 nierstenen van allerlei maten, vormen en gewichten. Naast de Big Thunder Mountain, trokken we er ook mee naar andere rollercoasters. Op de Space Mountain en Aerosmith's Rock 'n' Roller Coaster gebeurde er niets met de stenen in onze kunstnieren", zegt Mitchell.

Goed en goedkoop

Volgens professor emeritus Wartinger is dit toe te schrijven aan het feit dat deze twee laatste achtbanen veel sneller en wilder zijn dan de Big Thunder Mountain. "Door de zwaartekracht worden de stenen net dieper in de nieren gedreven, waardoor ze niet kunnen afkomen. De ideale achtbaan om van je probleem af te raken is bijgevolg niet te wild of te snel, met enkele bruuske bochten maar waarop je niet aan te grote hoogteverschillen of salto's onderworpen wordt", besluit David Wartinger.

De conclusie van de geleerde is simpel: "Als je met nierstenen opgezadeld zit en je bent gezond genoeg om je op de Big Thunder Mountain te wagen, is de kans erg groot dat je van je probleem verlost raakt. Een kaartje voor de achtbaan is bovendien stukken goedkoper dan een medische behandeling". Die kost in de Verenigde Staten van 5.000 tot 10.000 dollar.
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • MYRTHE PASS

    Allé vooruit

  • Joël Lauwers

    Sorry maar Walt Disney World ligt in Orlando en niet in Baltimore

Meld een bug