Wat er gebeurt wanneer je op lava stapt

Terwijl de lava op het eiland Hawaï al maanden een afgelegen dorp bedreigt, kan dit filmpje als een extra waarschuwing dienen voor de waaghalzen. De fascinerende beelden laten zien wat er gebeurt wanneer een wandelschoen in contact komt met de hete massa. Het filmpje dateert volgens de Huffington Post uit 2010, maar werd onlangs pas op Youtube geplaatst. Sindsdien werd het al bijna 2 miljoen keer bekeken.

De beelden werden gefilmd op diezelfde vulkaan Kilauea op het 'Big Island', die ook vandaag actief is en laten zien hoe een man zijn voet op de rand van de lavastroom plaatst. Wat volgt, zorgt letterlijk voor vonken. Darcy Bevens, een specialist in actieve vulkanen aan de Universiteit van Hawaï vertelde aan de Huffington Post dat de schoen 'in brand' vliegt omdat de lava zo'n 1.093 graden Celsius heet is. Het blijft echter niet branden omdat het materiaal van de schoen niet efficiënt brandt.

"De lava vormt een harde buitenlaag waar het in contact komt met de relatief koude lucht en grond", aldus Beven over waarom de schoen niet 'zinkt', "maar de laag is nog steeds flexibel, tot het verder afkoelt en een harde korst van gesteente vormt."

Kilauea is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. De recente lavastroom nadert momenteel een winkelcentrum en tankstation. Inwoners worden daarvoor langzaam geëvacueerd.