Wat een cv: Chinees jongetje (5) heeft “al tienduizend boeken gelezen”

Beeld ter illustratie.
Thinkstock Beeld ter illustratie.
In China is het curriculum vitae van een vijfjarig jongetje viraal gegaan. Het document, dat maar liefst vijftien pagina’s telt, beschrijft het jongetje als zelfverzekerd en stelt onder andere dat hij al meer dan tienduizend boeken gelezen heeft.

Om het nog indrukwekkender te maken, blijkt het jongetje, dat anoniem is gebleven, zowel in het Chinees als in het Engels te kunnen lezen. Ook is er een apart document bij het cv gevoegd met een lijst van de honderden boeken die het kind alleen al dit jaar gelezen heeft. Daarnaast zit er een aparte wereldkaart bij het cv gevoegd, waarop de landen zijn ingekleurd die het vijfjarig kind al bezocht heeft.

“Sterk en kan goed omgaan met teleurstellingen”

Het cv, dat door entertainmentblogger Kai Ba online werd gezet op het sociale netwerk Weibo, schept ook nog op over het karakter van het kind en beschrijft hem als ‘sterk’. Deze karaktertrek zou geïllustreerd worden door het feit dat hij niet hoefde te huilen toen hij zijn vaccinatieprikken kreeg. De hobby’s van het jongetje zijn pianospelen, hiphopdans, voetbal en het Chinese bordspel Go.

Elders wordt gezegd dat de jongen goed kan omgaan met teleurstellingen. “Als ik een standje krijg, kan ik mijn humeur daarna snel aanpassen en mezelf opnieuw actief aan mijn studies wijden”, klinkt het. Ook met het gevoelsleven van het kind zou het wel goed zitten: “Ik schrijf drie essays in het Engels per week om mijn gevoelens uit te drukken”, verzekert zijn cv.

‘Tijgerouders’

Op Weibo wordt het bericht kritisch ontvangen. “Het lijkt erop dat ik niet meer in mijn hele leven kan bereiken dan dit kind in vijf jaar”, zegt iemand. Anderen zeggen dan weer dat ze na het lezen van dit cv hun eigen kinderwens in de koelkast hebben gedaan. 

In China zijn de zogenaamde ‘tijgerouders’ een begrip: deze mensen doen er alles aan om hun kinderen een in hun ogen zo goed mogelijke opvoeding te geven: daar horen dure privéscholen en vele extracurriculaire activiteiten bij die het kind later een grotere kans op maatschappelijk succes moeten geven.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carlos Simonis

  Er zijn meer hoogbegaafde kinderen op deze wereld die ons verstand ver te boven gaan. Men vraagt zich altijd of deze kinderen wel echt gelukkig zijn. Nou ik ken meerdere kinderen die niet hoogbegaafd zijn en een ongelukkig leven leiden, helaas. Gescheiden ouders, in vechtscheidingen verwikkeld raken, mishandeld worden door hun ouders etc.etc....En als ik soms commentaren lees in deze reacties dan vraag ik mij ook soms af of deze mensen echt gelukkig zijn.

 • Guy De Smet

  Dat zullen dan wel 10.000 strip-boeken zijn...... en dan nog, waarschijnlijk alléén naar de beeldekens kijken.

 • Caroline Bex

  De belangrijkste vraag: is hij gelukkig? Gelukkig zijn in het leven is soms moeilijk te bereiken!

 • Geert Vaelen

  Wat verstaan ze dan onder boeken? Zo'n boekje van 5 bladzijden of boeken van 100+ bladzijden? En quantiteit zegt ook niks, het is de kwaliteit die telt. Ik kan ook zoveel boeken lezen maar geen jota ervan snappen of onthouden, omdat je er door bladert zonder echt te lezen. Dat kind moet al een Einstein zijn als het allemaal waar is. 10 boeken per dar, 3 jaar achter elkaar, zoveel reizen en zoveel hobby's. Hebben ze in china 40 uren per dag om dat allemaal klaar te krijgen?

 • Gerard Braeckmans

  Hij is ook een expert in hamerslingeren, diepzeeduiken en polstokzwemmen.