Vlaming trekt naar ‘spookziekenhuis’ nabij Parijs, dat plots verlaten werd door de legende van het ‘Beest van Senlis'

Mister C trok deze keer naar een 'spookziekenhuis' nabij Parijs.
La Vie en C Mister C trok deze keer naar een 'spookziekenhuis' nabij Parijs.
Mister C daalde al af in de catacomben van Parijs, trok naar het ‘Eiland des Doods’ in Venetië en bracht nu een bezoekje aan een spookziekenhuis nabij Parijs, waar volgens de legende een ‘beest’ zou rondwaren. Omdat de geruchten rond de legende van het ‘Beest van Senlis’ te onheilspellend begonnen te klinken, werd het ziekenhuis plots verlaten.

Het ziekenhuis vindt zijn oorsprong in de late 19e eeuw, toen Frankrijk kreunde onder een uitbraak van tuberculose. Omdat penicilline pas in 1928 werd ontdekt, was TBC in veel gevallen terminaal. Daarom werden patiënten meestal in quarantaine geplaatst, opdat ze ook niemand anders konden besmetten. Buiten Parijs, ver weg van de beschaving, werd een groots sanatorium gebouwd waar TBC-patiënten werden verzorgd.

Lees verder onder de foto.

.
La Vie en C .

Toen TBC eind jaren 20 eindelijk kon worden behandeld, verloor het sanatorium plots zijn nut. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de instelling omgevormd tot een centrum waar gewonden konden worden behandeld. Na de oorlog kreeg de instelling nog een nieuwe make-over: in de jaren 50 werd het centrum omgebouwd tot een ziekenhuis voor psychiatrische patiënten. En toen begonnen de geruchten over onverklaarbare verschijningen alsmaar luider te klinken.

Lees verder onder de foto.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gewonden verzorgd in het ziekenhuis.
La Vie en C Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gewonden verzorgd in het ziekenhuis.

Patiënten van het psychiatrische ziekenhuis maakten steeds vaker gewag van schimmen, stemmen en aanrakingen. En toen ook het personeel vreemde dingen begon waar te nemen, sloeg de paranoia toe. In de jaren 80 werd de instelling nog omgebouwd tot een kinderhospitaal, maar de geruchten over het ‘beest’ zouden nooit verstommen. Het prachtig gerenoveerde kinderziekenhuis werd zelfs plots volledig verlaten.

Lees verder onder de foto.

Ondertussen heeft de natuur het ziekenhuis volledig overgenomen.
La Vie en C Ondertussen heeft de natuur het ziekenhuis volledig overgenomen.

Van de ene op de andere dag verhuisde het volledige ziekenhuis naar Senlis op zo’n 60 kilometer van Parijs. Daar werd een bijna identiek complex opgetrokken om alle patiënten in onder te brengen. De oude instelling werd volledig omheind en stilaan nam de natuur de site over. Wat overblijft is een overwoekerd, majestueus gebouw.

Lees verder onder de foto.

.
La Vie en C .

Locals hebben nog geprobeerd om het gebouw weer in gebruik te nemen, maar al die pogingen zijn mislukt. Beneden zijn nog sporen van paintballgevechten te vinden, maar de bovenverdiepingen en de kelders zijn onaangeroerd, alsof niemand er ooit nog een voet heeft binnen gezet. De site wordt permanent bewaakt, maar geen enkele bewaker betreedt in het gebouw.

Lees verder onder de foto.

.
La Vie en C .

Mister C besloot toch een kijkje te nemen op de plekken waar niemand meer lijkt te komen. Hij baande zich een weg door de wildernis en ging kijken wat er nu eigenlijk klopte van al die geruchten. “In de gebouwen zelf kraakt en piept alles. Het lijkt alsof de gebouwen zelf leven”, schrijft Mister C in zijn blogpost. “Hoewel de gebouwen zelf een permanente klankkast van geluiden zijn, zijn de bovenverdiepingen akelig stil. Een soort synthetische stilte waarvan een mens zich onaangenaam gaat voelen.”

Lees verder onder de foto.

.
La Vie en C .

Mister C besloot ook een kijkje te nemen in de beruchte kelders, waar het beest zou rondwaren. De archieven liggen nog altijd onaangeroerd in de gangen, maar van een beest bleek toch geen spoor. Wat wel opnieuw opviel was de doodse stilte en een penetrante geur van terpentijn.

Lees verder onder de foto.

.
La Vie en C .

Hoe komt het nu dat een volledig ziekenhuis in paniek slaat en halsoverkop verhuist naar een andere locatie? “Ik kan me perfect inbeelden dat de geluiden in het gebouw de indruk kunnen geven dat het hier gaat om stemmen en om gefluister”, aldus Mister C. 

Lees verder onder de foto.

In de donkere gangen onder de instellingen zou het 'beest' hebben rondgedwaald volgens de legende.
La Vie en C In de donkere gangen onder de instellingen zou het 'beest' hebben rondgedwaald volgens de legende.

“Dergelijke gebouwen en hun overweldigende architectuur werden vroeger eerder met esthetische doeleinden gebouwd en niet zozeer met een optimale isolatie in het achterhoofd. En wanneer we dit allemaal in de tijdsgeest van toen plaatsen, met de beperkte toegang tot informatie en een stevige invloed van religie en bijgeloof, dan komen we al snel tot het ontstaan van de legende ... een legende die in staat was een volledig complex te laten verhuizen.”

Meer avonturen van Mister C vind je op zijn YouTubekanaal La Vie en C en op zijn website: www.lavieenc.fr.

.
La Vie en C .
.
La Vie en C .
.
La Vie en C .24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ben Salomon

  Wat een hoop zeverij hier. De gebouwen dienen voor de Franse rijkswacht om Schiet oefeningen en simulaties te houden , worden ook regelmatig door airsoftets gebruikt . De bewakers komen er effectief binnen , dat kon ik zelf ondervinden. Weeral een kliksletje die zichzelf reclame maakt en de Urban exploring schaaft met zijn roemsletterig gedrag.

 • Karel Delcroix

  Ik zelf werk in een ZNA-ziekenhuis en ook daar loopt een spook rond. Het spook van de uitzichtloze besparingen en de hopeloze incompetentie van het leiderschap. Dit spook heeft al vele slachtoffers gemaakt en zal er in de toekomst nog meer maken.

 • Tanja Van Stichelen

  Daar zou ik liever liggen dan nu in de ziekenhuizen ze daar ga je nog tot rust kunnen komen. Nu veel moeilijker met al die drukte in de groot steden.

 • Emilie Van Woensel

  Eerlijk ik vind het eigenlijk echt nog wel een chique gebouw beetje verouderd en verwilderd maar vind met wat opknapwerk het echt een mooi gebouw

 • Conny Van den Bosch

  Een geschikte plaats om al die verwarde mannen in Europa onder te brengen, rare stemmen horen ze sowieso al.