Vietnamees krijgt twaalf jaar gevangenisstraf voor illegale handel in nieren

Hanoi, Vietnam.
EPA Hanoi, Vietnam.
Een Vietnamese man heeft twaalf jaar gevangenisstraf gekregen voor de handel in donornieren op de zwarte markt. Dat melden Vietnamese staatsmedia. De 31-jarige man was het illegale zaakje gestart nadat hij in Cambodja zijn eigen nier had verkocht om financiële redenen en hij besefte dat nog veel andere zieke mensen op een transplantatie wachten, aldus de krant VnExpress vrijdag.

Tussen april en september 2018, gebruikte de man een Facebook-account om op zoek te gaan naar mensen die hun nieren wilden verkopen. De nieren werden in twee privéwoningen in hoofdstad Hanoi uit de lichamen van de donoren verwijderd. 

De donors kregen telkens tussen de 10.000 en 13.000 dollar, zo'n 9.200 tot 12.000 euro voor de operatie. Met zes nieren zou de man 20.000 dollar winst hebben gemaakt. Wie de operaties heeft uitgevoerd, is niet duidelijk.

Strafvermindering

De man stond terecht voor het handelen in 'menselijke weefsels of lichaamsdelen’, waarop levenslange gevangenisstraffen staan. De man kreeg wel strafvermindering, omdat hij door de verkoop van zijn eigen nier voor 45% invalide is.

In Vietnam is er een groot tekort aan donoren, omdat veel mensen om traditionele gewoonten geen organen willen afstaan.




Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.